• Blog
- 24 augustus 2023

Hoe de kleur van brood de consument misleidt

Een donkerbruin brood is gezonder dan een wit brood, toch? Het blijkt dat de kleur van het brood aan consumenten de indruk kan geven wat voor een type brood zij kopen. Een donker brood is voor hen vanzelfsprekend een volkoren of bruin brood, terwijl dit in werkelijkheid niet zo hoeft te zijn:

Een donker stokbrood is vaak wit, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Het is tijd om transparant te zijn.

Onderzoek Consumentenbond

Hoewel de kleur van donker brood de indruk geeft dat deze bruin of volkoren is, blijkt dit niet zo te zijn. Het gaat niet om de kleur van het brood, maar om de naam op de verpakking. Supermarkten en bakkers zijn verplicht om dit te vermelden, om zo misleiding terug te dringen.

Dit is een goede stap in de richting om transparant te zijn tegen consumenten, maar het rammelt nog steeds aan allerlei kanten. De Consumentenbond heeft namelijk 13 donker uitziende stokbroden van verschillende supermarkten getest. Deze zijn getest op smaak, voedingswaarde en juistheid en volledigheid van het etiket.

Wat blijkt? Ruim de helft van de geteste stokbroden blijkt wit.

Misleiding

Mensen denken nog vaak dat de kleur van het brood bepaalt hoe gezond het is. Echter zijn er bakkers en andere producenten die brood bijkleuren en zo dus de consument op het verkeerde been zetten. Dit doen ze bijvoorbeeld met geroosterd moutmeel of gekaramelliseerde suiker. Wat het daarbij nog verwarrender maakt is dat ook bruin en volkoren brood soms extra donker wordt gemaakt.

Blijf dus altijd alert, kijk niet naar de kleur van het brood maar controleer daarbij altijd het etiket.

Terug naar de basis

Al deze misleidingen zorgen ervoor dat er steeds een luider tendens klinkt in de branche: wees open, eerlijk en transparant. Wat consumenten nodig hebben is duidelijkheid. Duurzaamheid, MVO, transparant zijn en vertellen wat je doet, dat is waar het om gaat

Frank van Eerd, bakker, graan-, brood- en voedingsspecialist in Maastricht, hamert er al jaren op bij zijn Nederlandse bakkerij-collega’s: ‘Wees transparant. Vertel gewoon eerlijk en open wat je doet, hoe je het doet, dan kan niemand, ook niet de Keuringsdienst van Waarde (KvW) of een ander tv-programma je iets maken.’

Hierbij refereert van Eerd naar de recente uitzending van KvW dat gaat over broodverbeteraars in meel en bloem op basis van veldbonen.

 

Volkoren is de gezondste keuze

Volkoren is de gezondste keuze, dus ook stokbrood gemaakt van volkorenmeel.

In volkorenmeel is de hele graankorrel verwerkt en daarbij bevat het belangrijke voedingstoffen zoals vezels. Maar ook ijzer en B-vitamines. Niet voor niets is volkoren de gezondste keuze. Bruin stokbrood is vaak een mix van volkorenmeel en bloem. Witbrood is gemaakt van bloem. Dat bevat alleen het binnenste gedeelte van de graankorrel. De meeste kiemen en zemelen zijn verwijderd. Daardoor bevat bloem weinig waardevolle voedingstoffen.

Bekijk het volledige artikel op Bakkerswereld