• Blog
- 1 september 2020

Frank van Eerd voor het vierde jaar op rij in de Food100

Voor het vierde jaar op rij is Frank van Eerd, initiatiefnemer en eigenaar van de Bisschopsmolen in Maastricht, uitverkozen als Gamechanger in de Food100. Elk jaar kiest de jury uit alle aanmeldingen de 100 meest inspirerende voedselveranderaars van dat jaar. 50 ervaren deskundigen én 50 aanstormende talenten die zich inzetten voor een beter en duurzamer voedselsysteem.

De Food100 wordt samengesteld op basis van vier criteria: Daadkracht; Innovativiteit; People, planet, profit; en Delen. Door jong talent met gevestigde namen te verbinden, geeft de organisatie vleugels aan initiatieven om het voedselsysteem te transformeren en verbeteren. Tijdens Studio Food100 op 31 augustus 2020 zal de jury 6 voedselveranderaars bovendien uitroepen tot ‘Foodhelden’.

Eerlijk en transparant

Voor Van Eerd is de uitverkiezing een blijk van waardering voor zijn onophoudelijke strijd voor eerlijk en transparant voedsel. Al 15 jaar is hij met de Bisschopsmolen een voortrekker in duurzaam ondernemen. Ingrediënten komen waar mogelijk uit de eigen regio en er worden alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt. Bovendien is de keten van boer, molenaar en bakker volledig transparant.

Zo werkt van Eerd al sinds het eerste uur met graantelers Huub Diederen uit Urmond en Wynand Vogels uit Schinnen. Zij telen onder meer Kollenberger Spelt, dat dit jaar zijn 20e verjaardag viert. Deze zomer vieren de partners ook de eerste oogst van het nieuwe graansoort Tritordeum, een kruising tussen durum en gerst.

“Voeding is het belangrijkste element om ons lichaam beter te laten presteren. Dat is belangrijk voor topsporters, maar ook voor mensen zoals jij en ik, die graag zo lang mogelijk gezond willen blijven.”

Aan zijn missie voor gezonde en eerlijke voeding werkt van Eerd niet alleen bij de Bisschopsmolen, zijn bakkerij, winkel en smaaklokaal in het hart van Maastricht. Hij is ook de initiatiefnemer van GrainLabs, een kenniscentrum waar mensen uit sectoren als de wetenschap, zorg en sport samenwerken om granen optimaal te laten floreren in ons voedingspatroon. Van Eerd: “Voeding is het belangrijkste element om ons lichaam beter te laten presteren. Dat is belangrijk voor topsporters, maar ook voor mensen zoals jij en ik, die graag zo lang mogelijk gezond willen blijven.”

Broodwet

De afgelopen jaren was van Eerd één van de voorvechters van het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood, onder bakkers ook wel de Broodwet genoemd. Heldere regels en richtlijnen zorgen ervoor dat er eerlijker wordt gecommuniceerd over ingrediënten. Voor consumenten is de samenstelling van hun brood daardoor een stuk helderder. Bij de Bisschopsmolen was het dat altijd al: van Eerd en zijn team werken transparant en gebruiken alleen de ingrediënten die nodig zijn om heerlijke en gezonde broden te bakken, zonder extra toevoegingen.

Foto: Gerstbrood van de Bisschopsmolen, gemaakt met bierbostel van de Gulpener Bierbrouwerij: een vezelrijk brood, perfect als ontbijt voor een actieve dag.

Meer weten over Frank van Eerd of eerlijke en gezonde voeding? Volg de Bisschopsmolen op Facebook of Instagram en houd de website in de gaten: www.bisschopsmolen.nl.