• Blog
- 11 september 2021

De dag waarop mijn overgrootvader een molen kocht

Ik kom uit een Brabantse molenaarsfamilie. Mijn overgrootvader, Karel van Eerd, leerde het molenaarsvak van zijn vader, een molenaar in Zijtaart. In 1905 verhuisde Karel naar Dinther, waar hij van Van Lith de standaardmolen huurde. Die stond (toevallig of niet) zo ongeveer waar nu de Jumbo Supermarkt gevestigd is. 

In 1911 werd de standaardmolen van Van Lith te klein. Daarom kocht Karel op 11 september 1911, op de dag af 110 jaar geleden, in Joure een molen: Nooit Gedacht. De standaardmolen werd daarna gesloopt en weer opgebouwd aan de Torenstraat in Dinther. Op 1 april 1912 kon de molen starten met het malen van graan.

Het ondernemen bleek de familie van Eerd in het bloed te zitten. Karels oudste zoon Harry werd molenaar in Dinther. Zijn andere zoon, Frits, ging naar Veghel om een familielid te helpen met de koloniale bakkerijgrondstoffen. Uiteindelijk werd hij er eigenaar. In 1939 bouwde Frits langs zijn molen een bakkerij voor één van zijn zonen: Tjeu, mijn opa. De jongste zoon, Theo, werd priester in Maastricht. Zoals het een goed katholiek gezin betaamt, moest hij bidden voor de rest van de familie. En gebeden heeft hij, want dat het goed gaat, kunnen we niet ontkennen. De nazaten van de familie zie je nog terug in diverse ondernemingen: van kledingzaken tot wijnhandel, van supermarkt tot de Bisschopsmolen.

Ik ben er trots op dat ik, als enige in de familie, de traditie van molenaar en bakker met lokale grondstoffen uit de regio mag voortzetten en met partners en collega’s mag werken aan een gezonde en duurzame leefomgeving.


Het beste voor ons Landschap.

Frank van Eerd

Eigenaar en initiatiefnemer van De Bisschopsmolen en GrainLabs