Over ons

Onze overtuiging

Bij ons krijgt brood aandacht. We nemen de tijd. En we nemen alleen met de beste ingrediënten genoegen.

Een normaal brood bakken is in principe geen hogere wiskunde. Maar een speltbrood bakken… dat is andere koek. Wat je nodig hebt is bloem, meel, water, desem en zout. En tijd. Veel tijd. Je moet het deeg kneden, veel laten rusten, verdelen, opbollen en platdrukken, laten na rijzen en dan pas bakken. Dat doe je niet in twee uur. Daar trekken we gewoon twee dagen voor uit, omdat we weten dat dit tot de meest optimale resultaten leidt. Omdat we ons vak verstaan en weten dat ambachtelijk gebakken brood het meest gezonde brood is. En nog lekker ook. Bijzonder lekker.

We gebruiken bij de Bisschopsmolen alleen maar natuurlijke grondstoffen die we zoveel mogelijk betrekken van lokale telers. Wat lekker is, hoeft namelijk niet van ver te komen. Neemt niet weg dat we – vanuit nieuwsgierigheid – ook aan de slag zijn gegaan met vergeten granen, zoals teff, boekweit, haver en quinoa. Van chemische hulpstoffen en onbegrijpelijke e-nummers moeten we helemaal niets weten. Komt bij ons niet over de drempel, laat staan dat het in onze broden belandt. We kiezen bewust voor eenvoud. Maar dan wel in zo’n mix dat het onweerstaanbaar wordt.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. We willen het lekkerste en beste brood bakken. En om dat te kunnen, moet je de techniek beheersen van het bakken, maar moet je ook je grondstoffen kennen en weten wat enzymen zijn en doen. Je moet niet bang zijn om uit te proberen en innoveren. Je moet passie bezitten. En vooral ook de samenwerking tussen teler, molenaar en bakker – de oudste productieketen ter wereld – op waarde weten te waarderen. We zijn van mening dat we alleen zo ons brood kunnen verbeteren en onze klanten het beste kunnen meegeven.

Onze medewerkers

Onze medewerkers

Guido van Uden

Hoofdgastheer van de Bisschopsmolen

Onze medewerkers

Niels Beijers

Teamleider Bisschopsmolen

Onze medewerkers

Robert Frantzen

Allrounder Horeca / Food

Onze medewerkers

Sandra van Kessel

Gastvrouw

Onze medewerkers

Mariëlle Timmers

Medewerker Horeca / Food

Onze medewerkers

Jo Roebroeks

Vrijwillige Molenaar

Onze medewerkers

Frank van Eerd

Eigenaar

Onze medewerkers

Diana van Eerd

eigenaresse, gastvrouw winkel

Onze medewerkers

Olav van Aart

Allrounder Horeca / Food

Onze medewerkers

Frank van Eerd

Eigenaar

Tijdlijn

1980

“De jonge Frank van Eerd”

Ik was acht jaar toen ik thuis al koekjes bakte. Ik wilde bakker worden. Niet gek natuurlijk als je uit een familie – sinds 1827 – van molenaars en bakkers komt. Het meeste heb ik geleerd van mijn opa. Samen met hen Brabantse worstenbroodjes maken. Daar kun je me nu nog ’s nachts voor wakker maken…

1994

“Bakker worden…”

Het bakkersvak leerde ik op de LTS in Veghel. Bij Edah Supermarkt begon ik als hulpkracht en eindigde ik als chef bakker. Daarna werkte ik een tijd bij Le Marche. Eerst als afdelingshoofd in Maastricht en later als Foodmanager in Sittard. Uiteindelijk kwam ik terecht op het hoofdkantoor. Met als belangrijkste taak het opzetten en opleiden van jonge mensen voor de bakkerij van Le Marche, in samenwerking met ROC Midden-Brabant. De bakkerswereld bleef me boeien. En vanwege die mateloze fascinatie voor brood ben ik terug naar school gegaan.

1999

“Een passie voor spelt…”

Toen ik in Sittard werkte bij Le Marché heb ik samen met telers en een molenaar het succesvolle project Kollenberger Spelt opgezet, dat als doel had de vergeten graansoort spelt te herintroduceren op de markt. Dit was voor mij ook de aanleiding om te gaan werken aan een 100% speltbrood. Een zwaarder brood met een vastere structuur. Een brood waarvan we inmiddels weten dat het een rustige weg door het menselijk lichaam aflegt, zodat je langer verzadigd blijft, maar bovenal de afgifte van voedingsstoffen gelijkmatiger en beter is. De spelt is bovendien geteeld op de Limburgse lössgrond, waardoor het een geheel eigen, bijna pittige smaak heeft.

2005

“Een eigen zaak in Maastricht…”

Op 16 februari 2005 werd de Bisschopsmolen feestelijk heropend na restauratie. Mijn eigen zaak. Een plek waar ik anderen kan inspireren met de producten die ik ambachtelijk maak. Een bedrijf waar ik nauw de weliswaar traditionele, maar vooral ook onovertroffen samenwerking kan opzoeken met teler en molenaar. Mensen die ook verstand hebben van hun vak. Die meedenken over de meeste optimale samenstellingen en productiewijzen. Leveranciers die daadwerkelijk geloven in kwaliteit en bereid zijn daar tijd in te steken. Geen haastwerk, maar productkennis en daardoor in staat zijn het meest gezonde, maar ook overheerlijke brood te maken. Wij bij de Bisschopsmolen dromen, denken en zijn slow food. Daar hoef je niet aan te twijfelen.

2008

“Winnaar Held van de Smaak Limburg…”

In 2005 kozen we er voor om met de graansoort spelt te gaan werken. Daarmee werden we de 1e 100% speltbakkerij van Nederland. Dat is bijzonder. Daar zijn we trots op. Bij ons geen vage informatie op een voedingsetiket: 100% is 100% spelt en niet 95% en al helemaal niet 5%. Als kers op de taart werd ik in september 2008 tweede bij de landelijke verkiezing ‘Held van de Smaak’. Er was waardering voor de eerlijkheid en openheid van de Bisschopsmolen over niet alleen de speltproducten die we maken, maar ook over het gebruik van streekproducten. Doorslaggevend was de unieke samenwerking met andere producenten in de vereniging Smaak van Limburg, waarvan ik initiatiefnemer ben. Tja, dan word je wel even stil…

2008

“Concept Mosae Gusto redt het niet…”

Maar het leven is niet alleen rozengeur en maneschijn. Ook niet voor ons. In 2007 werd Mosae Gusto in Maastricht – een ondergrondse fine food market van maar liefst 3.500 m2 – met veel tromgeroffel geopend. De Bisschopsmolen was er bij. We participeerden in Preuve Limburg en hadden een nieuwe bakkerij erbij. Toen een ander belangrijk onderdeel – Cucina Mosae – niet aansloeg, besloten we ons terug te trekken. We hebben er onze vingers aan gebrand. Flink. Want in 2008 werd Cucina Mosae failliet verklaard. Pijnlijk. Maar geen reden om te stoppen met onze ambitie. Met onze drive om vanuit een oorspronkelijke basis nieuwe ideeën binnen het bakkersvak te ontwikkelen.

2012

“Rabobank wielerploeg kiest voor de Bisschopsmolen…”

Via Twitter kwam ik in contact met wielrenner Laurens ten Dam die over de bakkerij sprak. Ik nodigde hem uit en ‘et voilà’ het contact was gelegd. Ten Dam was geïnteresseerd in gezonde voeding en wat het kan doen voor topsporters. Dat sloot naadloos aan bij de filosofie van de Bisschopsmolen. Ook wij zijn van mening dat je door je dagelijkse brood te verbeteren, ook je dagelijkse leven kunt verbeteren. Nu zijn we al weer jarenlang vaste leverancier voor vele topatleten. Ze komen van heinde en verre om hier hun brood te kopen. We kunnen hen inspireren, maar bovenal ook van elkaar leren.

2013

“Wilfred en Lili Genee benaderen Frank van Eerd…”

Wilfred en Lili Genee waren al langer bezig met een zoektocht naar goede voeding voor hun twee kinderen. Ze wilden hen het beste meegeven. De vragen die ze hadden, brachten hen bij veel verschillende mensen. Van medici en voedseldeskundigen tot ook de Bisschopsmolen in Maastricht. Hun ervaringen en inzichten werden opgetekend in hun boek Vullen of Voeden. We hielpen hen natuurlijk graag met het hoofdstuk over brood, waarin we niet alleen onze visie vastlegden, maar ook een aantal smakelijke recepten presenteerden.

2013

“Bakken volgens de ISO Richtlijn 26000…”

Zoals we bij de Bisschopsmolen bewust kiezen voor het bakken van speltbroden, zo kiezen we ook bewust voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Geen marketingbegrip wat ons betreft, maar serieus kijken naar thema’s als mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu, eerlijk zakendoen, consumentenaangelegenheden en betrokkenheid bij de ontwikkeling van de gemeenschap waarin wij werken. De ISO Richtlijn 26000 biedt concrete handvatten en stimuleert ons in onze ontwikkeling.

2014

“De Bisschopsmolen wordt partner van wielerploeg Belkin Pro Cycling…”

Op spaghetti wordt een Tour de France niet meer uitgereden. In ieder geval niet bij de Nederlandse Belkin ploeg. Zij besteden samen met de Bisschopsmolen veel tijd en aandacht aan een uitgebalanceerd dieet, waarmee de wielrenners topprestaties kunnen leveren. Brood en hapklare gezonde snacks voor op de fiets maken daar onderdeel van uit. En omdat kersenvlaai niet gemakkelijk te eten is als je de Ventoux op moet, werd een broodje bedacht waarin kersen zijn verwerkt. Een soort kersenbol in plaats van een krentenbol. De Bisschopsmolen bakte in 2014 tijdens de Tour – naast 200 broden – 600 van deze kersenbollen voor de jongens van Belkin. Het legde de ploeg geen windeieren.

2015

“Winnaar Maastricht Awards 2015…”

In november 2015 won de Bisschopsmolen de Maastricht Award 2015 in de categorie ‘Made in Maastricht’, de prijs voor het beste bedrijf dat onderneemt, maakt en produceert in Maastricht. Voor ons team is deze erkenning uit onze eigen stad heel waardevol. De jury roemde de Bisschopsmolen om haar passie en de wil om te leren en samen te werken met collega-bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten. Ook sprak de jury de waardering uit voor ons maatschappelijk verantwoord ondernemen en de positieve uitstraling die ons bedrijf heeft voor de binnenstad van Maastricht.

...

“Mijn werk is nooit klaar…”

Ik heb geen kant en klaar punt waar ik naar toe wil. Wat we bij de Bisschopsmolen willen, is constant werken aan het verbeteren van brood. We zijn op zoek naar de meest optimale mix en het beste bakproces om te komen tot het meest gezonde brood. Maar we zijn niet naïef of blind voor onze eigen wensen. Er moet namelijk nog veel onderzoek gedaan worden voordat we echt kunnen claimen dat we het meest gezonde brood hebben. Een mooie uitdaging, waar ik graag elke ochtend om vier uur voor opsta en mijn bakkersschort voor aantrek.