• Nieuwsbrief
- 20 februari 2023

Onze eerste Nieuwsbrief #1 – Februari 2023

Welkom!

Dit is de eerste nieuwsbrief van De Bisschopsmolen. Via deze weg willen we je graag op de hoogte houden van alle ontwikkelingen en nieuwtjes binnen De Bisschopsmolen. Daarnaast geven we je al te graag inspiratie in de vorm van recepten, weetjes en tips!

In deze nieuwsbrief praten we onder andere over het geheim van de échte Limburgse vlaai en over ontwikkelingen binnen GrainLabs. Lees snel verder!

Inhoud:

  • Het geheim van de échte Limburgse vlaai – De Bisschopsmolen in De Telegraaf
  • Minister Buitenlandse Handel op werkbezoek bij De Bisschopsmolen
  • Ontwikkelingen binnen GrainLabs
  • Bakker & Bed: Overnachten in het Limburgs landschap
  • Zo maak je een vlaaibodem: video

We wensen je veel leesplezier met onze nieuwsbrief. Vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kunnen gesteld worden via info@bisschopsmolen.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan onze sociale media kanalen: Facebook; Instagram!

De Bisschopsmolen
De Bisschopsmolen, gelegen in een historisch pand in hartje Maastricht, ontwikkelt graanproducten die bijdragen aan een gezonde en duurzame wereld: Wij houden onze keten kort en transparant, betalen alle schakels een eerlijke prijs en delen onze kennis. Onze overtuiging? Wat lekker is hoeft niet van ver te komen.

HET GEHEIM VAN DE ÉCHTE LIMBURGSE VLAAI

 

Dat een Limburgse vlaai pas écht Limburgs is wanneer deze aan strikte regels voldoet, wisten wij natuurlijk al lang. Toch is dit en de geschiedenis van de Limburgse vlaai voor velen nog onbekend. Daarom heeft eigenaar Frank van Eerd het geheim onthuld aan de culinaire rubriek van De Telegraaf.

„De vlaai zoals wij hem kennen, komt in de basis uit Zuid-Duitsland”, aldus Van Eerd. „Daar werden in de middeleeuwen de resten van brooddeeg en fruit samen gebakken. Wij ontdekten de plattaarten, namen ze mee naar huis en verfijnden deze duurzame lekkernij tot de Limburgse vlaai die onze regio typeert.’’

De vlaaien werden gemaakt van het overgebleven fruit dat men niet op de markt had verkocht. Ze stopten dit fruit, waarbij het type afhankelijk van de streek was, in een deeg met gist. Dit werd met een raster van deeg bedekt en in zijn geheel gebakken.

Wanneer is een vlaai écht Limburgs?

„Het belangrijkste is dat je alle vulling meebakt. Na afloop mag je ’m absoluut niet met gelei, slagroom of fruit afwerken. Een rijstevlaai is een echte Limburgse vlaai als de rijst is meegebakken. Hierop mag geen slagroom worden gespoten. Als er fruit op wordt gelegd, is het geen vlaai meer, maar een taart. De basis van een vlaai is een brooddeeg.”

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het hier!

MINISTER OP WERKBEZOEK BIJ DE BISSCHOPSMOLEN

 

Op zaterdag 4 februari bracht de minister van Buitenlandse Handel, Liesje Schreinemacher, een bezoek aan De Bisschopsmolen. De minister is een van de kartrekkers om de vlaai uit Nederlands en Belgisch Limburg binnen de Europese Unie een erfgoedstatus te geven.

Dat de vlaai een beschermde status moet krijgen, vindt minister Liesje Schreinemacher ook. “Ik zal in Brussel stevig gaan lobbyen. Daar hoort dus ook bij dat ik met vlaaien naar de hoofdzetel van de EU zal gaan.”

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het hier!

ONTWIKKELINGEN BINNEN GRAINLABS - POWERED BY DE BISSCHOPSMOLEN

 

Ook GrainLabs, tevens een initiatief van Frank van Eerd, zit niet stil. GrainLabs is een kenniscentrum waar bakkers, wetenschappers, sportdeskundigen en zorginstellingen kennis delen en samenwerken om granen optimaal toe te passen in ons voedingspatroon.

Momenteel werkt GrainLabs samen met verschillende teams binnen de topsport, zoals Team DSM, Team Jumbo-Visma en voetbalclub MVV. Ook ondersteunt GrainLabs atleten zoals Ricardo Floris en Joep Verhoeven. Dit doet GrainLabs door het leveren van producten en het delen van haar kennis over granen en hoe deze invulling kunnen geven aan een voedingspatroon voor sporters.

Daarnaast zet GrainLabs haar kennis in voor de zorg. Mensen in het ziekenhuis, maar ook ouderen hebben een verhoogde eiwitbehoefte. Voor spierherstel en de opbouw en het behoud van spiermassa zijn namelijk eiwitten nodig. Eiwit is de bouwstof van het lichaam en speelt daarnaast een rol bij weerstand en is nodig voor genezing van wonden.

In samenwerking met het Maxima Ziekenhuis is een Eiwitrijke Vegan Tritordeum Banketmix ontwikkeld, welke gebruikt kan worden in onder andere cake. De broodmixen van GrainLabs zijn samen met Team Jumbo-Visma en Team DSM ontwikkeld: zonder vreemde stofjes en puur natuur.

Bekijk de brood- en banketmixen hier!

Zelf aan de slag? Bekijk onze recepten op de website van GrainLabs.

BAKKER & BED: OVERNACHTEN IN HET LIMBURGS LANDSCHAP

 

Heerlijk wegdromen met de geur van vers gebakken brood en vlaai… Wist je dat je boven onze bakkerij kunt logeren? In onze eigen Bed & Breakfast, die wij zelf graag Bakker & Bed noemen, kun je met maximaal 4 personen overnachten. Bovendien kun je elke morgen genieten van een ontbijt bereid door onze bakkers.

Vanuit ons historisch pand kun je op ontdekkingstocht door de stad en het natuurschone Zuid-Limburg. Ben je benieuwd naar wat je kan zien en doen in Maastricht? Bekijk dan de website van Bezoek Maastricht! Wil je ook andere hotspots ontdekken in de rest van Zuid-Limburg door een rondleiding bij de Gulpener Bierbrouwerij, een stadswandeling door Wittem of door te grotbiken in Valkenburg? Meer informatie hierover en over andere activiteiten vind je op Visit Zuid-Limburg.

Voor meer informatie over onze Bed & Breakfast: Klik hier!

ZO MAAK JE EEN VLAAIBODEM: VIDEO

 

Een vlaaibodem wordt gemaakt van brooddeeg. Het hoofdingrediënt van onze vlaaien is Kollenberger Spelt, omdat we het van belang vinden dat bij een Limburgse vlaai ook de grondstoffen uit de streek komen. Wil je zelf aan de slag met een vlaai, kijk dan onderstaande video waarin wordt uitgelegd hoe je een vlaaibodem bereid.