Wat is de relatie tussen het Geel, Groen en de Bolletjestrui in de Tour de France én Kollenberger spelt, fruit en kersensap uit Bemelen, lupine uit Maastricht en heel veel vakmanschap? Veel. De juiste nutriënten zorgen voor een geweldige topprestatie van het Team Jumbo-Visma, van wie De Bisschopsmolen in Maastricht nu 10 jaar official supplier is.
Frank van Eerd is bakker en eigenaar van De Bisschopsmolen in Maastricht. Gamechanger is hij ook, al vier jaar op rij. Van Eerd houdt zich al jaren intensief bezig met de juiste afstemming van nutriënten voor uiteenlopende doelgroepen. Een zittende consument die kantoorwerk doet immers, heeft een andere voedselbehoefte dan cliënten in de zorg. En sporters vragen weer een heel andere prestatie van hun lichaam.
Van Eerd kan er honderduit over vertellen. Het begon allemaal met een tweet van Laurens ten Dam: ‘Eindelijk eens voor mijn training bij @Bisschopsmolen langs. Speltbrood nog niet op en keuze te over! #goedspul.’ Van Eerd en zijn team waren aangenaam verrast dat deze topwielrenner hun producten wist te waarderen. ‘We stuurden een berichtje terug. En gaven daarmee het startschot voor een unieke samenwerking die ons allemaal veel gebracht heeft.’
Uur praten over voeding
Na die eerste online kennismaking werd Laurens ten Dam uitgenodigd in de ambachtelijke bakkerij. ‘We hebben meer dan een uur met hem over voeding gepraat. Hij introduceerde ons bij de toenmalige Rabobank-ploeg, die ons uitnodigde om mee te gaan naar de Tour de France.’ Het was de tijd waarin de wielersport haar geloofwaardigheid was verloren, weet Van Eerd. Zowel binnen als buiten de sport werd zij niet meer getolereerd vanwege dopingschandalen. ‘Ook de Rabobank-ploeg werd getroffen en moest haar koers verleggen. De wielersport moest opener, eerlijker en transparanter worden. Eigenlijk ontstond hier de duurzaamheidsgedachte.’
Voeding die het lichaam helpt
Vanuit de gedeelde overtuiging dat voeding het belangrijkste element is om het menselijk lichaam goed te laten presteren, daagde de voorloper van Team Jumbo-Visma Van Eerd uit om nieuwe producten te ontwikkelen. Dat moest gebeuren op basis van pure ingrediënten, met exact aantoonbare voedingswaarden. ‘Die uitdaging gingen we graag aan. We dachten en werkten altijd al vanuit de basis, maar nu moesten we nog beter nadenken over wat voeding met het lichaam doet’, aldus Van Eerd.
We zijn diep in de materie gedoken en ook onze eigen producten met andere ogen gaan bekijken
‘Net als Team Jumbo-Visma hebben wij daardoor een transitie doorgemaakt. We zijn diep in de materie gedoken en zijn ook onze eigen producten met andere ogen gaan bekijken. Door de samenwerking met voedingsdeskundigen, diëtisten en wielrenners hebben we veel kennis opgedaan: welke eiwitten het lichaam helpen bij herstel, welke koolhydraten geschikt zijn voor een snelle of juist langdurige prestatie: dankzij onze samenwerking met de wielersport kennen we inmiddels het antwoord op al dit soort vragen.’
Van topsport naar zorg
Hij vervolgt: ‘Zo vullen onze passies (voor ons het bakkersambacht, voor Team Jumbo-Visma de sport) elkaar prachtig aan. Beide teams weten na al die jaren precies hoe voeding aansluit op de persoonlijke behoefte. Voor en tijdens een rit krijgen de sporters onze repen en broodjes aangereikt. Vaak wordt er na een wedstrijd kersensap gedronken van Bemelerhof.’ Vanuit zijn expertise wordt de bakker/gamechanger steeds vaker ook door ziekenhuizen benaderd om producten te ontwikkelen voor specifieke patiëntgroepen. Ook daarbij gaat hij uit van eerlijke basisgrondstoffen.
Herstellen van een ziekte is ook topsport
‘Producten zoals onze vruchtenbroodjes, mueslirepen of onze mix voor herstelpannenkoeken zitten boordevol extra waardevolle stoffen, zoveel mogelijk geleverd door ons Limburgse land. Die kennis is niet alleen voor topsporters belangrijk, maar ook voor mensen die herstellen van een ziekte. Ook dat is namelijk topsport voor je lijf.’
Trots
De Limburgse bakker en voedingskundige en zijn team zijn behoorlijk trots dat ze een steentje hebben kunnen bijdragen aan alle overwinningen van het Team Jumbo-Visma tijdens deze Tour de France. ‘Zeker op het uiteindelijk behaalde ‘Geel, Groen en niet de vergeten de Bolletjestrui’ in de Tour’, zegt Van Eerd. ‘Door samen te werken kunnen we ook samen winnen. Onze mensen laten zien dat we elke dag met regionale grondstoffen de meeste lekkerste en gezondste producten kunnen maken. Dat is pas vakmanschap en ook goed voor onze Limburgse natuur. Het is de kers in de vlaai.’
Succesvolste Tour ooit
Voor Team Jumbo-Visma is 2022 de succesvolste Ronde van Frankrijk in de historie. Jonas Vingegaard won de Tour, hij wist zondag 24 juli veilig over de finish te komen op de Champs-Élysées, waardoor de eindzege definitief binnen was. Naast de gele trui won Vingegaard ook de bollentrui voor beste klimmer. Wout van Aert won de strijd om het groen. Daarnaast wist de Nederlandse equipe maar liefst zes etappes te winnen.