• Innovatie
- 4 oktober 2019

Frank van Eerd derde jaar op rij in de Food100

Frank van Eerd FOOD100

Frank van Eerd, eigenaar van de Bisschopsmolen te Maastricht, is vandaag voor het derde jaar op rij gekozen als Gamechanger in de Food100. In de Food100 staan 50 ervaringsdeskundigen en 50 jonge talenten, waardoor de Gamechangers van vandaag worden gekoppeld met de Gamechangers van morgen. Het doel van de Food100 is talent en invloed koppelen. De ambachtelijke bakker is dit jaar wederom door de onafhankelijke vakjury verkozen tot Gamechanger, waarbij er werd beoordeeld op vier criteria; daadkracht, innovativiteit, de drie P’s (People, Planet en Profit) en delen.

De Bisschopsmolen is een vooruitstrevende bakkerij en continue in ontwikkeling. Innovativiteit, daadkracht en delen staan voorop. Zo haalt men de ingrediënten waar mogelijk uit eigen regio, worden er alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt en is de keten van boer – molenaar – bakker volledig transparant. In 2005 werd de bakkerij na een grondige renovatie, in samenwerking met de gemeente, heropend door Van Eerd als 1e 100% speltbakkerij van Nederland.

‘Destijds was spelt ontzettend onpopulair, geen enkele bakker wilde er mee werken. Begrijpelijk, want om van dit graan een écht brood te bakken zonder hulpstoffen vergt veel kennis en passie voor het bakkersambacht. Ik werd voor gek verklaard, zeker toen ik besloot een speltbakkerij te starten in hartje Maastricht. Tóch heb ik doorgezet, omdat ik geloof in de kracht van granen en duurzaam ondernemen’.

Nu, bijna 15 jaar na de opening, werken zijn bakkers met meer dan 20 verschillende graansoorten van eigen bodem. Op ambachtelijke, traditionele wijze worden er desembroden gebakken en échte Limburgse vlaai, zonder poespas zoals conserveringsmiddelen. Duurzaamheid zit in het bedrijfs-DNA. Continue wordt er gewerkt aan verdere verduurzaming van het proces, met aandacht voor mens, dier en milieu.

Maar ‘Gamechanger worden, dat doe je niet alleen!’ stelt Van Eerd. ‘Om écht een verschil te maken, zijn duurzame relaties van groot belang. Eerlijke afspraken zijn hierin leidend, met eerlijke prijzen voor elke schakel in de keten’.

Reeds sinds de start van de Bisschopsmolen werkt hij samen met de telers van Kollenberger Spelt, die naast spelt ook vele ander graansoorten telen zoals rogge en gerst. Het graan wordt gemalen bij de Commandeursmolen door familie Schyns en het fruit komt van de Bemelerhof te Bemelen. Van Eerd zoekt echter ook samenwerkingen buiten zijn vakgebied op. Zo heeft hij al jarenlang een partnership met wielerploegen Team Jumbo-Visma en Team Sunweb, maar ook Sportcentrum Papendal, Gulpener Bierbrouwerij, Wageningen University en Maastricht University spelen een belangrijke rol bij de continue duurzame innovatie.

‘Door samen te werken met vak malloten buiten mijn eigen kennisgebied, kunnen we allemaal leren en groeien. We wisselen kennis en ideeën, sparren, discussiëren en kunnen zo elkaar inspireren tot nieuwe inzichten. Dit heeft niet alleen betrekking op ons netwerk van partners, maar ook op de gasten die ons dagelijks bezoeken.’

Zijn motto is dan ook ‘samen werken, samen winnen’, zo ook als Gamechanger bij de Food100 2019.