• Blog
  • Nieuws
- 15 februari 2022

Een BGA aanvraag voor een echte Limburgse Vlaai

Een Limburgse vlaai is een echte Limburgs streek product, althans dat denken wij. De vraag is: “Wat verstaan we daar nu onder?” Komen de grondstoffen nog wel uit Limburg?

Na een paar hard werken werd het stil rondom de aanvraag om een zogenoemde Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Tot 7 februari 2022.  Toen werd vanuit België en Nederland betekend dat er een vraag is ingediend voor een BGA.  Wij zijn natuurlijk verrast en zeer trost. Gaat het dan eindelijk.  De belangrijkste zin in de aanvraag is dat alle vulling meegebakken moet worden en mag absoluut niet na afloop worden afgewerkt met gelei, slagroom of fruit. Dus een rijstevlaai is een echte Limburgse vlaai als de rijst is meegebakken. Hierop mag geen slagroom erop worden gespoten. De basis van een vlaai is een brooddeeg. Voor de complete richtlijnen zijn voor deze aanvraag verwijzen we graag naar de volgende link: Richtlijnen voor Limburgse Vlaai (BGA)

Wij gaan nog een stapje verder. Bij de Bisschopsmolen gebruiken we zoveel mogelijk grondstoffen die rechtstreeks van het Limburgs land afkomstig zijn. De Kollenberger Spelt, waar we het bloem van verwerken, word geteeld in Beek, Urmond, Valkenburg, Schinnen en Voerendaal. De vruchten groeien op de velden van Familie Leessens in Bemelen of Familie Mertz uit St. Geertruid. Hazelnoten halen we uit Ospeldijk bij de Familie Feijen. En de eieren komen van van den Beuken uit Meijel.

Dus we weten niet alleen waar we de grondstoffen vandaan halen maar kennen de personen achter het product. Stuk voor stuk mensen die met liefde hun bedrijf runnen en staan voor kwaliteit. De vlaai is gebakken in de bakkerij van de Bisschopsmolen in Maastricht, waar dagelijks wordt bewezen dat het bakken niet zo maar een vak is, maar een kunst. De Bisschopsmolen probeert zoveel mogelijk te werken met producten uit de eigen streek. Natuurlijke producten. Een simpel gistdeeg en smaakvolle fruitvulling: meer heb je voor een goede vlaai niet nodig. Wij bakken onze vlaaien alleen met natuurlijke ingrediënten. En natuurlijk met liefde en passie. Dat proef je aan de volle, pure smaak. Echt Limburgs, en echt duurzaam. Een kleine greep:

 Kersen

Ingrediënten: Deeg speltbloem, volle melk, boter, suiker, eidooier, gist en zout Vulling kersen, water, suiker en aardappelzetmeel Decoratie decoratiesuiker en ei.

Een publiekslieveling, vooral vanwege de overheerlijke, wat zure kersen: de morellen. Ze worden geteeld door de familie Leessens in Bemelen. Een echte Limburgse superfood, boordevol antioxidanten en meer nuttigs. Goed voor de gezondheid én voor het Limburgse landschap.

Appel / Noten

Ingrediënten: Deeg speltbloem, volle melk, boter, suiker, eidooier, gist en zout Vulling appel, suiker, notenmix van amandelen, hazelnoten, cashewnoten en walnoten, hazelnootpasta, aardappelzetmeel, citroenrasp en kaneel Decoratie: decoratiesuiker en ei.

Een heerlijk rijke vlaai met een vulling van appel en een mix van diverse noten. De hazelnoten voor deze vlaai halen wij bij de familie Feijen in Ospeldijk, waar de noten vanaf september geoogst worden. Erg lekker in combinatie met de friszoete appel.

Onze rijste- en roomkruimelvlaai bakken we met verse, volle melk en alleen natuurlijke ingrediënten. Daarom zijn ze alleen van herfst tot voorjaar verkrijgbaar. Op z’n lekkerst.

Vegan en lactosevrije vlaaien

Ingrediënten: Deeg speltbloem, water, lactose margarine, suiker, gist en zout Vulling fruit van Bemelerhof, water, suiker, koudbindmiddel (aardappelzetmeel) Decoratie suiker en water.

Onze lekkerste fruitvlaaien, Vegan én lactosevrij. Het aanbod is afhankelijk van de oogst van onze telers. Kersen, pruimen en appel-noten bijvoorbeeld. Of wat dacht je van kruisbessen en bosvruchten?

 

Wilt u zelf een vlaai maken kijk dan op Recepten voor vlaai