Sportieve groeten uit Italië

2 juni 2016
Team Lotto-Jumbo

Frank van Eerd, eigenaar van de Bisschopsmolen, is terug van zijn reis naar Italië. Hij was mee met Team LottoNL-Jumbo Cycling tijdens de Giro d’Italia. DailyFresh en de Bisschopsmolen waren aanwezig om de renners te voorzien van gezonde en kwalitatieve voeding. Waar DailyFresh vooral lunch en diner verzorgt, houdt de Bisschopsmolen zich voornamelijk bezig met het ontbijt.

Tijdens zo’n wedstrijd wordt er veel aandacht besteed aan de voeding voor de wielrenners. Samen met voedingsdeskundige Marcel Hesseling is er een voedingsschema opgesteld die per etappe verschilt. Op basis van dit schema gaan chef Jesper Boom van Dailyfresh en Frank aan de slag. Het belangrijkste hierbij is dat alle voeding moet relateren aan het type inspanning en rust. Bovendien moet het vooral lekker zijn.

Gedurende de reis heeft Frank veel geleerd over voeding. “Er is ontzettend veel om rekening mee te houden tijdens zo’n wedstrijd. Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn belangrijk. Ook vezels, nitraat en zout zijn voedingsstoffen waar aandacht aan moet worden besteed.” Vezels zorgen bijvoorbeeld enerzijds voor belangrijke voedingsstoffen, maar belemmeren anderzijds de opname van koolhydraten. Bij een zware etappe hebben wielrenners die koolhydraten juist hard nodig. Bovendien zorgen vezels ervoor dat vocht wordt vastgehouden, waardoor renners zwaarder zijn. Dit kan nadelig zijn voor de prestatie van een wielrenner.

Het begin van de dag is belangrijk, vindt Frank. Niet alleen vanwege het ontbijt, maar ook vanwege het sociale aspect. Aan de ontbijttafel waren de wielrenners met elkaar in gesprek en werd er lekker gedronken en gegeten. De Bisschopsmolen was hier ook onderdeel van. Frank zorgde er met zijn producten voor dat de wielrenners hun dag goed konden beginnen. De broden van de Bisschopsmolen worden gemaakt met natuurlijke en pure grondstoffen om zo de energie te leveren die de wielrenners nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. En dat hebben ze gedaan! “Ik ben ontzettend trots op de prestatie van Kruijswijk en zijn teamgenoten en ik ben blij dat ik met de Bisschopsmolen een bijdrage heb kunnen leveren.”

Wist je dat…

  • Wielrenners tot wel 7000 kcal verbruiken in de meest intensieve etappes? Dat is drie keer zoveel als de gemiddelde Nederlander verbruikt.
  • De opname van een koolhydraat (langzaam of snel) afhankelijk is van het type koolhydraat en de aanwezigheid van voedingsvezels, vetten en eiwitten?
  • Avocado’s ontstekingsremmend werken en bovendien veel vitaminen en mineralen bevatten?
  • Zink bevorderlijk is voor het immuunsysteem en de energiestofwisseling? Zink zit onder andere in vlees en havermout.