Spelt Zadenbrood

Categorie: Brood

Ingrediënten

  • 500 gram Kollenberger Zaden Broodmix
  •  10 gram Verse gist of 1/2 zakje Gedroogde Gist (6 gram)
  •  10 gram Olijfolie van Finca Duernas
  •  10 gram Zout
  • 275 ml    Water

Wat is een Broodmix? Als u Speltbloem of Speltmeel gebruikt dan is het 100% natuurlijk en daar zijn geen toevoegingen bij gedaan, terwijl dit wel gebeurd bij een broodmix. Hierin is natuurlijk (E-nummervrij en Lactosevrij ) broodverbetermiddel en roggezuurdesempoeder toegevoegd. Dit wordt gedaan omdat het een beter resultaat geeft als men een broodbakmachine gebruikt.

Opmerking; als u een kant en klare broodmix koopt waarbij zout en gist is toegevoegd, worden vaak diverse chemische ingrediënten toegevoegd. Daar zijn wij juist tegen en willen het absoluut niet gebruiken.

Materialen

  • Oven
  • Bakplaat of broodblik
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker
  • Of een broodbakmachine

Let op er zijn twee werkwijze:

Werkwijze broodbakmachine:

  • Weeg alles nauwkeurig af.
  • Houd gist en zout gescheiden.
  • Zet de machine aan op stand 1.

Werkwijze volgens de Bakker (dit geeft het beste brood):

  • Weeg alle grondstoffen nauwkeurig af.
  • Als u gedroogde gist gebruikt deze vermengen met de bloem.

        Het is absoluut verboden om gedroogde gist te mengen met water.

  • Houdt gist en zout gescheiden van elkaar.
  • Doe alle grondstoffen in de kneedmachine.
  • Houdt wat water achter.
  • Zet de machine rustig aan in de eerste versnelling ca 5 minuten. Kijk af en toe of er nog water moet worden toegevoegd. Het moet een soepel deegje worden.
  • Na 5 minuten de machine in de tweede versnelling zetten. Denk wel aan een soepel deegje.
  • Laat de machine ca 6 minuten draaien. Neem een stukje deeg en trek dit zeer rustig uit elkaar. Als er een dun vliesje ontstaat met een egale kleur dan is het deeg goed.
  • Neem het deeg uit de machine en bol het deegstuk op en leg het onder een theedoek.
  • Laat de bol minimaal 20 minuten rijzen.
  • Na het rijzen de bol platdrukken en opnieuw opbollen.
  • Weer minimaal 20 minuten laten rijzen.
  • De broodblik of bakplaat insmeren met vet/olie.
  • De bol plat slaan en in de gewenste vorm opmaken.
  • Op de bakplaat of in de broodblik leggen.
  • Narijs geven van ca 45 minuten.
  • Voordat het brood in de oven gaat even natspuiten.
  • De deegstukken onder in een voorverwarmde oven zetten van 230 0C.
  • Baktijd ca 35 minuten.
  • Na het bakken de oven iets open zetten, zodat de waterdamp kan verdwijnen en een heerlijk korst ontstaat.

Eet smakelijk van uw eigen gemaakt ambachtelijk Speltbrood.

 

Print recept

Online winkel

Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze winkel of via onze online winkel te verkrijgen zijn!