Spelt Rozijnenbroodjes

Categorie: Broodjes

Ingrediënten voor 20 broodjes:

  • 500   gr.      Kollenberger Speltbloem
  • 175    ml.     Melk
  • 30     gr.      Verse gist
  • 100    gr.      Roomboter
  • 1        st.      Ei
  • 50     gr.      Honing
  • 10      gr.      Zout

Vulling:

  • 200   gr.      Rozijnen
  • 200   gr.      Krenten

Tip: Varieer met de vulling naar wens, gebruik hiervoor gedroogde vruchten zoals abrikozen of vijgen etc.

Materialen:

  • Oven
  • Bakplaat
  • Keukenweegschaal
  • Kwastje
  • Kom
  • Theedoek

 

Voorbereiding:

  • Zorg ervoor dat Rozijnen en Krenten in ruim lauw water wordt gelegd. En laat dit ca 30 minuten in het water liggen. Dan rozijnen en krenten in een zeef doen en laat het uitlekken. Dit moet je minimaal 2 uur vooraf doen
  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is.

 Belangrijk: Als u de gedroogde gist gebruikt, vermeng deze dan met de bloem en meel. Het is absoluut verboden om gedroogde gist te mengen met water! Houd de gist en het zout gescheiden van elkaar.

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine, houd wat melk achter. Zet de keukenmachine aan in de eerste versnelling voor ca. 5 minuten. Kijk of er nog water aan moet worden toegevoegd. Het moet een soepel deegje worden.  Zet de machine na ca. 5 minuten in de tweede versnelling.  Neem een stukje deeg en trek dit voorzichtig uit elkaar. Als er een dun vliesje ontstaat met een egale kleur dan is het deeg goed.

Laat het deeg in de keukenmachine liggen met daarop de Rozijnen en Krenten voor ca. 10 minuten Meng daarna rustig de vulling door het deeg. Neem het deeg uit de keukenmachine, maak er een bol van en leg het onder een theedoek. Laat het deegstuk minimaal 30 minuten rijzen.

Druk na 30 minuten het deegstuk plat en vorm opnieuw een bol. Laat het deeg wederom 30 minuten rijzen.

Verdeel het deegstuk in 20 gelijke stukjes. Een stukje weegt ca. 65 gram. Smeer de bakplaat in met boter. Bol de deegstukjes op en leg de bolletjes op de bakplaat. Druk de bolletjes iets plat en strijk de bolletjes in met ei. Laat de bolletjes ca. 30 minuten rijzen in een warme omgeving met een doek erover laat ze even rijzen. Bak ca. 10 minuten in de oven op 250 °C.

 

Eet smakelijk !

 

Print recept

Online winkel

Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze winkel of via onze online winkel te verkrijgen zijn!