Oliebollen

Ingrediënten

Het recept is voor ca. 20 ongevulde oliebollen of ca. 25 gevulde oliebollen.

Deel 1

  • 1 ei
  • 400 ml volle melk
  • 40 gr verse gist of 2 zakjes gedroogde gist
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • Iets kaneel
  • Scheutje citroensap

Deel 2

  • 500 gr speltbloem

 Vulling

  • 2 geschilde appels (ca 400gram)
  • 50 gr gewelde rozijnen
  • Iets kaneel

Materiaal

  • Beslagkom
  • Garde
  • Weegschaal
  • IJsschep
  • Theedoek
  • Klokje
  • Vork
  • Uitlek bak
  • Frituurpan met olie
  • Zeef
  • Keukenpapier

Voorbereiding

  • Alle ingrediënten op kamertemperatuur.
  • Weeg alle ingrediënten af.
  • Laat de rozijnen wellen in een kom met lauw water voor ca. 1 uur.
  • Zeef de gewelde rozijnen en laat deze goed uitlekken.
  • Schil de appels en snijd deze in blokjes.
  • Doe de rozijnen en appelblokjes in een kom en bestrooi deze met wat kaneel.

Bereiding

  • Meng met een garde deel 1 tot een glad mengsel.
  • Voeg deel 2 eraan toe en meng alles tot een glad beslag.
  • Voeg eventueel de appelvulling toe aan het beslag.
  • Bedek de kom met een theedoek en laat het beslag ca. 30 minuten rusten op een warme plaats.
  • Zet de frituurpan aan op 180 °C.
  • Maak met de 2 lepels of een ijsschep een bolletje van het beslag en doe het beslag in de olie. Er gaan ca. 6 à 7 stuks in een frituurpan.
  • Bak de oliebollen 2,5 minuut en draai deze daarna om met een vork en laat de oliebollen nogmaals 2,5 minuut bakken.
  • Haal oliebollen uit de olie en laat deze goed uitlekken, leg de oliebollen even op wat keukenpapier.
  • Eventueel bestrooien met poedersuiker.

Print recept

Online winkel

Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze winkel of via onze online winkel te verkrijgen zijn!