Desem Tritordeumbrood

Categorie: Brood

Recept voordeeg:

  • 100 gram Tritordeummeel of Tritordeumbloem
  •   50 gram Desem van Spelt.
  •   50 gram Lauw water

Recept voor 2 stuks:

  • Het complete voordeeg
  • 600   gram  Tritordeummeel of Tritordeumbloem
  •   20    gram  Verse Gist
  •   10    gram  Zout
  •   20    gram  Spaanse Olijfolie van Finca Duernas
  • 250    gram  Lauw water

Inwassen

  •  50    gram  Lauw Water

Decoratie:

  • Speltvlokken

Voorbereiding

  • Meng voor het voordeeg; water, Speltdesem en Tritordeummeel of Bloem in een afsluitbare bak.
  • Laat dit minimaal 12 uur in de koelkast staan.

Opmerking: Lees hoe maak ik mijn eigen desem. http://www.bisschopsmolen.nl/recepten/basisrecept-eigen-desem/

Werkwijze:

  • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af .
  • Doe het Voordeeg, de Speltbloem, het Tritordeummeel en de Gist in een grote mengkom of een keukenmachine.
  • Voeg het water toe en meng het geheel. Bij gebruik van een keukenmachine, meng je op de laagste stand. Pas als alles goed gemengd is, voeg je de olijfolie en het zout toe.
  • Was nu langzaam het overige water in.
  • Meng het deeg nog 5-8 minuten op een matige snelheid. DUS in de 1ste versnelling tot een soepel deeg. Doordat Tritordeum veel minder gliadine (specifiek soort gluten) bevat, is het van belang om het deeg zo rustig mogelijk te verwerken.
  • Indien je met de hand kneed, zal je langer moeten kneden om een goed glutennetwerk te bouwen.
  • Laat het deeg ca 30 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
  • Bol de deegstukken op.
  • Laat het deeg nogmaals 30 minuten rusten.
  • Druk de deegstukken plat en bol ze opnieuw op.
  • Laat het deeg nogmaals 30 minuten rusten.
  • Druk het deegstuk plat en maakt deze naar gewenste vorm op.
  • Maak de bovenkant van het deegstuk nat en rol deze door de speltvlokken.
  • Geef het brood een narijs van ca 30 minuten.
  • Insnijden en afbakken op 230 C, ca. 25 minuten. Tip: door de ovendeur de laatste minuten van het bakken iets te openen, krijg je een knapperigere korst.

Print recept

Online winkel

Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze winkel of via onze online winkel te verkrijgen zijn!