Desem Meergranen Volkorenbrood

Categorie: Brood

Stap 1

  • 500 gram Kollenberger Speltmeel
  • 250 gram Speltdesem
  • 650 ml Water

Stap 2

  • 250 gram Kollenberger Speltmeel
  •  50 gram Havermeel
  •  50 gram Teffmeel
  •  50 gram Boekweitmeel
  •  50 gram Gierst korrels
  •  50 gram Gerstmeel
  •  20 gram Olijfolie van Finca Duernas
  •  10 gram zout

Stap 3

  • 200 ml Water

Materialen

  • Oven
  • Bakplaat of broodblik
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Plasticbak
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker
  • Rijsmandje

Voorbereiding

  • Meng van stap 1 het water, desem en 500 gram meel in een kom.
  • Laat dit minimaal 12 uur staan in de koelkast.
  • De volgende dag; Weeg alle grondstoffen af.
  • Tijdens de laatste deegrust de oven voorverwarmen op 220 °C.

Bereiding

  • Voeg deel 2 toe (meel en het zout) en meng goed.
  • Kneed het deeg goed door, zodat het een soepel deeg wordt.
  • Even 5 minuten laten rusten.
  • Voeg deel 3, het water, druppelsgewijs toe, zorg dat het water wordt opgenomen voordat nieuw water wordt toegevoegd.
  • Smeer de plastic bak in met olijfolie.
  • Wanneer al het water is opgenomen en het een soepel deeg is in de bak met olijfolie leggen.
  • Laat het deeg ca. 1.5 uur staan.
  • Keer de bak om boven de werkbank, op een deegkleedje bestrooid met speltbloem.
  • Vouw het deeg in vier stappen volgens onderstaand: – De rechterflank van het deeg naar het midden vouwen. – De linkerflank van het deeg naar het midden vouwen. – De bovenflank van het deeg naar het midden vouwen. – De onderflank van het deeg naar het midden vouwen.
  • Leg het deeg weer in de bak en laat het ca. 1 uur staan.
  • Keer de bak om boven de werkbank en vouw het deeg nogmaals zoals hierboven weergegeven.
  • Leg het deeg weer in de bak en laat het ca. 1 uur staan
  • Keer de bak om boven de werkbank en verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
  • Het deeg opmaken, in de gewenste vorm.
  • De lucht mag er niet uit worden gehaald! Tip: Maak gebruik van een rijsmandje, of vorm het brood en bak het op de plaat!
  • Narijs van ca 30 minuten.
  • Bak het brood in de oven ca. 45 minuten op 220 °C

Print recept

Online winkel

Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze winkel of via onze online winkel te verkrijgen zijn!