Pepernoten op de proef

15 november 2018

Halverwege november, Sinterklaas staat bijna op de stoep. Letterlijk zelfs, want komende zaterdag zal zijn stoomboot aanmeren in Maastricht. Onze bakkerij vult zich met de geur van speculaas, waar de pepernoten nog altijd handgemaakt  worden. We genieten van de knusse herfst en maken ons op voor de feestelijke decembermaand.

Tegelijkertijd, worden we ons ook weer ongemakkelijk bewust hoe misleidend marketing omtrent voeding kan zijn. Het aanbod in speculaasgoed is gigantisch , evenals de variatie. Duurzaamheid en transparantie is echter soms ver te zoeken. De voedingsindustrie, maar ook de vele foodbloggers, anticiperen op de stijgende consumentenvraag naar speciale voeding.

Eet je liever glutenvrij, lactosevrij of suikervrije pepernoten? Ook hiervoor kun je tegenwoordig in de vele winkels terecht en zijn er online volop recepten te vinden om thuis mee aan de slag te gaan. Voeding wordt zo steeds veelzijdiger, waardoor je dat kunt eten wat jóu past. Dat juichen we alleen maar toe!

Echter, waar we ons zorgen over maken, is de marketing die er bij komt kijken en hoe misleidend deze kan zijn. Want zijn die ‘suikervrije pepernoten’ nu wel echt werkelijk suikervrij? Als we op het etiket kijken, concluderen we dat ze gezoet zijn met honing. Honing bestaat uit koolhydraten en koolhydraten zijn… suikers. Géén suikervrije  pepernoten dus! Honing heeft natuurlijke suikers in plaats van geraffineerde suikers, dat dan weer wel, maar je lichaam maakt daarin geen onderscheid.  Koolhydraten hebben we hard nodig, omdat zij de belangrijkste bron van energie zijn voor ons lichaam.

Nog meer verbazen we ons over ‘e-nummervrije pepernoten’, een recept op een foodblog. Ook E-nummers zijn de laatste jaren in een negatief daglicht komen te staan. Terecht en onterecht. We kunnen niet zonder e-nummers, niemand. Sterker nog, ze zijn zelfs essentieel voor onze bakkers. E948 bijvoorbeeld, u wel bekend als… zuurstof! Een belangrijk ingrediënt voor ons broodproces, ook om de bakkers op de been te houden. Het is zelfs zo dat 80% van de E-nummers een natuurlijke oorsprong hebben.

Een mooi voorbeeld ter illustratie, een quote van journalist Mac van Dinther uit een oud artikel van de Volkskrant: ‘Stel: Ik bied u een doosje aan waarin iets eetbaars zit. Op het etiket staat dat het behalve water, eiwit, suiker (Koolhydraten) en vezels de volgende bestanddelen: E621, E160a, E160d, E101, E300, E330 en E296. Zou u het dan willen eten? Waarschijnlijk niet. Maar misschien wel als u het doosje open maakt en ziet wat erin zit: een tomaat!’.

Nu terug naar die pepernoten. Wat we willen meegeven is: lees het etiket en laat je niet leiden door marketingleuzen op de verpakking! Zo kun je een betere keuze maken, of het product ook écht past bij wat je zoekt. Meer weten over e-nummers? Lees dan eens dit artikel van NEMO Kennislink!