Fruittelerij De Bemelerhof

De kunst van fruittelen

Voor onze ambachtelijke vlaaien is alleen het beste fruit goed genoeg. En natuurlijk halen we dat het liefst in de buurt, zodat we met recht kunnen spreken van echte Limburgse vlaai.

Pomologie is de kunst van het fruittelen. En Sjef Leesens en zijn zoon Marcel zijn pomologen bij uitstek. Op hun bedrijf, de Bemelerhof, in Bemelen groeien maar liefst 37 soorten kersenbomen, 23 soorten pruimenbomen en vele andere fruitbomen uit de hele wereld. De enorme soortenrijkdom heeft een groot voordeel: de oogsttijd wordt zo gespreid, waardoor de Bemelerhof haar afnemers langer kan bedienen. Vroeger was de Bemelerhof een boerderij zoals zovele; een gemengd bedrijf met fruitbomen en daaronder vee. Tegenwoordig is het bedrijf helemaal toegespitst op fruit. Vader en zoon Leesens telen niet alleen fruit, ze verwerken het ook. Bijvoorbeeld tot jam, wijn of sap. Vooral de drie soorten appelsap (Elstar, Jonagold en Boskoop) zijn een groot succes. De Bisschopsmolen verkoopt dit overheerlijke appelsap en gebruikt het als ingrediënt in de mueslirepen.

We gebruiken bij de Bisschopsmolen alleen maar natuurlijke grondstoffen die we zoveel mogelijk betrekken van lokale telers. Wat lekker is, hoeft namelijk niet van ver te komen.