De Kollenberger-spelttelers

Keten boer-molenaar-bakker

In hun zoektocht naar toegevoegde waarde voor hun producten besloot enige jaren geleden een aantal enthousiaste mensen om op de Kollenberg te Sittard het bijna niet meer gebruikte oergraan spelt te gaan telen. Allen waren overtuigd van de unieke mogelijkheden van dit graan. Een graan dat bovendien uitstekend tot zijn recht komt op de Limburgse Lössgronden.

In korte tijd wisten de Limburgse ondernemers het kleine initiatief uit te bouwen. De resultaten van de aangesloten bakkers tonen het succes. Kollenberger is een nieuwe ambachtelijke keten bestaande uit: Limburgse akkerbouwers, Limburgse molenaars en Limburgse bakkers. De productieketen boer-molenaar-bakker is een van de oudste ter wereld. Door de opkomst van fabrieken en grootschalige productie is deze keten verwaterd. Kollenberger herstelt deze keten in ere.

Vergeleken met tarwe is spelt geen makkelijk graan. De opbrengst is lager, het graan is moeilijker te verwerken, en een bakker moet meer verstand hebben van zijn ambacht omdat hij geen hulpstoffen toe kan voegen. Daar staan veel voordelen tegenover. Zo is spelt beter bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals weersomstandigheden. Spelt heeft een beter eiwitgehalte, en bevat meer vitamine B1 dan tarwe.

De volgende boeren zijn aangesloten bij Kollenberg:

We gebruiken bij de Bisschopsmolen alleen maar natuurlijke grondstoffen die we zoveel mogelijk betrekken van lokale telers. Wat lekker is, hoeft namelijk niet van ver te komen.