Nieuw graansoort Tritordeum voor topsporters en de ‘gewone man’

12 mei 2017

Nieuw graansoort Tritordeum  voor topsporters en de ‘gewone man

Dankzij de Bisschopsmolen krijgen de wielrenners van Team LottoNL-Jumbo tijdens de Giro d`Italia brood van de nieuwe graansoort Tritordeum. Het is met name de goede verteerbaarheid die het brood erg populair maakt onder de renners.

Als bakker is Frank van Eerd van De Bisschopsmolen in Maastricht constant op zoek naar nieuwe uitdagingen, verfrissende kennis en innovatieve ideeën. Hiervoor spart hij onder meer regelmatig met Prof. Fred Brouns (Maastricht University), die hem onlangs tipte over het in Spanje geteelde graan Tritordeum. Tijdens een recent trainingskamp van Team LottoNL-Jumbo in Spanje haalde hij het graan hoogstpersoonlijk zelf op bij de teler. Frank: “Het voelt als een hele eer om als éérste bakkerij in Nederland een brood te maken van dit nieuwe veelbelovende graan.”

Een voedingslab voor topsporters
Vanuit GrainLabs, een voedingslab voor granen, ontwikkelt De Bisschopsmolen onder meer speciale producten voor topsporters . Dit gebeurt in samenwerking met de voedingsdeskundige van Team LottoNL-Jumbo Marcel Hesseling. Frank: “GrainLabs is plek waar we kennis ontwikkelen, kennis delen en innovatief bezig zijn met graanproducten. Dit doen we samen met wetenschappers, ondernemers, producenten en afnemers zoals topsporters. Maar ook de ‘gewone man’ is van harte welkom om deel te nemen.

Bij de producten die worden ontwikkeld voor topsporters wordt rekening gehouden met de specifieke prestatie die verwacht wordt van de sporter. Een tijdrit is bijvoorbeeld compleet anders als een bergrit. Voor een tijdrit zijn korte koolhydraten nodig, ook wel snelle koolhydraten genoemd, die weinig tot geen vezels bevatten. Bij een bergetappe heeft een wielrenner juist langdurige, stabiele energie nodig. Die haalt hij uit de complexe, lange koolhydraten. Tritordeum heeft de eigenschap om beter verteerbaar te zijn dan tarwe. Dit komt doordat dit graan 40% minder gluten bevat dan tarwe. Het gaat hierbij om een specifiek soort gluten, genaamd gliadine. Ook het hogere gehalte aan onverzadigde vetzuren sluit perfect aan op de behoefte van de topsporters.

Kansen voor een traditionele sector
Juist de laatste jaren hebben oude rassen zoals spelt en Kamut een stabiele plek ingenomen in het schap van de ambachtelijke bakkerij. Dit komt mede doordat de consument steeds bewuster is gaan eten en vaker kritische vragen stelt, zoals: Waar komen de ingrediënten vandaan? En hoe is mijn eten gemaakt? De ambachtelijke bakker is bij uitstek de plaats waar de consument nog direct contact heeft met de maker (de bakker) en dus deze vragen kan stellen.

Het is juist de ambachtelijke bakker die snel en relatief eenvoudig kan experimenteren met nieuwe granen en broden. Tritordeum biedt een unieke kans om die (sterk groeiende groep aan) kritische en gezondheidsbewuste consumenten aan te spreken. Het nieuwe graan kent veel positieve eigenschappen en heeft geen broodverbetermiddelen nodig en geeft, vooral met een desemcultuur, een erg mooi en smakelijk brood met gouden korst en goede kruim.

Brood van Tritordeum

Meer informatie:
www.tritordeum.com
www.teamlottojumbo.nl
www.commandeursmolen.nl