Nieuw: de eerste Tritordeum broodmix van Nederland voor de thuisbakker

29 juni 2018

 In samenwerking met de Bisschopsmolen heeft GrainLabs twee nieuwe broodmixen ontwikkeld! Vandaag delen we het verhaal achter onze Tritordeum broodmix.

Tritordeum vond zijn oorsprong in de Nederlandse bakkerswereld bij de Bisschopsmolen en daar zijn we ontzettend trots op! Twee van onze telers uit het Kollenberger Spelt collectief, Huub Diederen en Wynand Vogels, benaderden ons met de vraag of wij niet aan Prof. Fred Brouns konden vragen of hij nog interessante, voor ons onbekende, graansoorten wist om mee te experimenteren. Prof. Fred Brouns is voedingswetenschapper en zowel vraagbaak als sparringspartner voor de Bisschopsmolen. De granen Triticale en Tritordeum raadde hij aan om ons in te verdiepen.

Beide graansoorten hebben interessante voedingswaarden en worden niet gebruikt door bakkerijen. Daar bleek dat Triticale al volop geteeld wordt, maar men dit tot heden alleen gebruikt als veevoer. Tritordeum was ook voor onze telers nieuw, maar samen zijn we op onderzoek uit gegaan. Dit graansoort heeft zijn oorsprong in Spanje en is een kruising tussen Wilde Gerst en Durum. Nu wou het toeval dat we in de periode van ‘ontdekking’ van het graan, wij een levering deden aan sportpartner Team LottoNL-Jumbo in Spanje! Zo konden er direct 4 zakken Tritordeumbloem meegenomen worden op de terugweg en de experimentele fase met Tritordeum van start gaan.

 

 Waardevol graan

Brood van Tritordeum heeft een goudgele kruimkleur met volle smaak en aroma, waarmee het zich duidelijk van andere graansoorten onderscheid. Ook heeft het, kijkend naar de voedingseigenschappen, een grote meerwaarde. Doordat het tot 60% minder gliadine bevat, een specifiek soort eiwit in granen, is het voor veel mensen makkelijker verteerbaar. Met name voor mensen met een tarweglutenintolerantie lijkt dit graan uitermate geschikt! Momenteel loopt er een meerjarig, internationaal onderzoek naar de verteerbaarheid van de eiwitten in granen, onder leiding van prof. Fred Brouns. Ook de verteerbaarheid van de eiwitten in Tritordeum wordt hierbij wetenschappelijk onderzocht. Iets waar we bij de Bisschopsmolen veel vragen over krijgen, is brood dat past in het FODMaP-dieet, waar ook wielrenner Tom Dumoulin zich aan moet houden. Hier lijkt het brood echter in de praktijk niet geschikt voor. Wat het FODMaP-dieet precies is en waarom Tritordeumbrood hier niet in lijkt te passen, vertellen we bij de lancering van onze tweede nieuwe broodmix!

 

Duurzaamheid

Het graan is niet alleen heerlijk en makkelijk verteerbaar, het is ook nog eens ontzettend duurzaam. En daar houden we bij de Bisschopsmolen van! Onlans is Tritordeum zelfs verkozen tot meest duurzame ingrediënt bij de Sustainable Food Awards Amsterdam 2018 door Ecovia Intelligence. Het graan is van nature goed bestand tegen schimmels en ziekten, waardoor het gebruik van gewasbescherming tot een minimum beperkt kan worden. Ook staat transparantie en fair pricing in de hele keten centraal, waardoor boeren een volwaardig bestaan op kunnen bouwen. De korrels worden geteeld in Spanje en vervolgens gemalen in de Commandeursmolen te Mechelen. Op dit moment wordt een project gestart met Limburgse telers om te kijken of het graan, dat van nature goed gedijt in een warm klimaat, ook goed groeit op Limburgse bodem! In de Benelux wordt Tritordeum uitsluitend gemalen door onze partner de Commandeursmolen te Mechelen.

 

Populariteit van het graan

Vlak na onze eerste experimenten in januari 2017, kwamen de topmannen van bakkerij Borghesius (Albert Heijn) op bezoek voor een rondleiding . Na het proeven van ons Desem Landbrood Tritordeum was ook hun interesse gewerkt. Via de Commandeursmolen te Mechelen verkrijgen ze nu het meel, waar ze een Tritordeum & Tarwebrood mee maken. Dus als je de volgende keer bij de Albert Heijn het Tritordeumbrood ziet liggen, weet je hoe het daar terecht is gekomen! Niet alleen de Albert Heijn, maar ook andere bakkerijen beginnen nu steeds meer met dit graan te werken.

 

Broodmixen

De nieuwe mix is ontstaan vanuit een vraag door sportvoedingsdeskundige van Team Sunweb: ’Wij willen graag tijdens trainingskampen en grote koersen zelf vers brood bakken, zonder onnatuurlijke hulpstoffen en conserveringsmiddelen.’. Niet alleen topsporters, maar ook de reguliere consument is steeds kritischer over voeding. De vraag naar brood zonder poespas in de vorm van onnatuurlijke hulpstoffen en conserveringsmiddelen stijgt. Met deze mixen kunt u thuis óf onderweg in een handomdraai uw eigen brood vers bakken!

 

Nu te bestellen

De broodmix is nu verkrijgbaar in onze winkel aan de Stenenbrug 3 te Maastricht of via onze webwinkel: https://www.bisschopsmolenwebshop.nl/a-52834704/mixen/tritordeum-witbroodmix-1-kg/

Wilt u meer weten over deze granenfamilie, kijk dan op https://www.grainlabs.nl/wp-content/uploads/2018/03/Het-ontstaan-van-familie-van-Triticum-GrainLabs.pdf