Meer weten

Spelt

Oorsprong

De herkomst van spelt ligt net als de voorouders in Zuidwest-Azie, tevens hebben archeologische vondsten aangetoond dat de graansoort 6000 jaar geleden verbouwd werd in Perzie, Irak en Turkije. Ook is 5000 B.C. spelt verschenen rondom de Nijl, in die tijd werd het spelt van Azië naar Midden-Europa gebracht, in Zuid-Limburg zijn bij diverse opgravingen spelt gevonden.

Familie

Spelt is lid van de grassenfamilie, Poaceae. Spelt komt uit de familie van hetzelfde geslacht als tarwe. De voorouders van spelt zijn eenkoorn en een wilde grassoort ,dit is hetzelfde als voor de graansoort tarwe, deze zijn gekruist en hier is emmer en durum uit ontstaan. De emmersoort heeft zich gekruist met een wilde grassoort en hieruit is spelt ontstaan. Door middel van veredeling(doorkruisen) is de huidige tarwe ontstaan.

De bouw van de korrel

Een graankorrel is opgebouwd uit verschillende delen: de wandlagen, het meellichaam en de kiem. De kiem bevat alle voedingsstoffen die de zaadkorrel nodig heeft om uit te groeien tot een plant. Het meellichaam bestaat voornamelijk uit zetmeel en eiwit. Tussen de wandlagen bevindt zich de aleuronlaag die eveneens voedingsstoffen bevat. Spelt heeft ongeveer dezelfde bouw als tarwe, echter zijn bij spelt de kafjes vergroeid met de korrel.

Eigenschappen / voedingswaarde

Spelt eenheid per 100g

Energie Water Eiwit Koolh. Suikers Vet Verz. Eov Mov Cholest. Vezels
kcal KJ g g g g g g g g mg g
354 1481 5,4 12,2 69,3 2,6 10,5
Vit A Vit B1 Vit B2 Vit B6 Vit B11 Vit B12 Vit C Vit D
mg mg mg mg µg µg mg µg
0,30 0,10 0,30
Natrium Kalium Calcium Fosfor Ijzer Magnesi. Koper Zink
mg mg mg mg mg mg mg mg
3 450 20,0 400,0 4,0 150,0

Wat is er mee mogelijk?

Vergeleken met Tarwe is Spelt geen gemakkelijk graan. De opbrengst is lager, het graan is moeilijker te verwerken voor de teler, en de bakker moet meer kennis van zijn ambacht hebben om een goed Speltbrood te kunnen bakken. Toch zijn er zeer veel dingen mogelijk met spelt, zoals pasta’s, broden, vlaaien, gebak, pannenkoeken, cakes en natuurlijk verschillende soorten muesli.

 

Onderzoek WUR

In samenwerking met Erkent Streekproduct, Bisschopsmolen en Kollenberger Spelttelers hebben wij de Universiteit van Wageningen gevraagd om een onderzoek te laten doen naar het verschil tussen Tarwe en Spelt. Hierbij de link van het rapport. http://www.landschapvansmaken.nl/wp-content/uploads/2014/03/Onderzoeksrapport-ACT-EINDVERSIE-om-in-te-laten-binden.pdf

De vraag blijft over de werkstuk; Wat is FODMAP in relatie met Tarwe en Spelt? Het blijkt dat tarwe niet volledig wordt gefermenteerd door het lichaam en hierdoor reststukjes in de dikke darm voorkomen. Hierdoor heeft men een opgeblazen en windiger gevoel. Dit was niet als men Spelt eet. De universiteit van Maastricht en Wageningen willen over dit onderwerp een onderzoek nadoen.

Ga naar het overzicht