Meer weten

Quinoa

Oorsprong

Quinoa (Chenopodium) is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant. De zaden van de Quinoa plant kunnen als graan worden gebruikt, hoewel het geen echt graan is. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes, geteeld door de Inca’s.

Familie

Quinoa komt voort uit de amarantenfamilie. Quinoa is een “pseudograansoort” net als het familielid amarant. Dit zaad is ook verre familie van spinazie, deze komen beiden uit de amarantenfamilie.

Bouw

De Latijnse naam van quinoa is Chenopodium, chenos betekend; van de gans en podion betekend; voetje, daarom heeft quinoa de bijnaam ganzevoet. De bladeren van de quinoa plant zijn in de vorm van ganzenvoet. De korrels van quinoa groeien in rode of oranje pluimen. Het graan lijkt op gierst en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel van kleur.

Eigenschappen / voedingswaarde

Quinoa graansoort eenheid per 100g

Energie Water Eiwit Koolh. Suikers Vet Verz. Eov Mov Cholest. Vezels
kcal KJ g g g g g g g g mg g
392 1645 8,5 16,2 63,9 1,5 6,9 1,2 1,5 3,4 0,0 3,5
Vit A Vit B1 Vit B2 Vit B6 Vit B11 Vit B12 Vit C Vit D
mg mg mg mg µg µg mg µg
0,00 0,50 0,20 0,0 0
Natrium Kalium Calcium Fosfor Ijzer Magnesi. Koper Zink
mg mg mg mg mg mg mg mg
20 500 47,0 320,0 7,0 130,0 0,50 2,50

Wat is er mee mogelijk

Quinoa wordt gebruikt als vervanger voor rijst en couscous. Ook kan quinoa worden gebruikt voor pap, brood en gebak. Quinoabloem wordt gebruikt voor cakes, koekjes en noedels. Zelfs diverse babyvoeding bevat quinoa. Ook wordt het gebruikt in ovenschotels, groentegerechten, soepen, taarten(hartig en zoet) en zelfs spaghetti en crackers. Voor brood met quinoa moet wel een combinatie worden gemaakt met een ander graansoort voor de structuur en de smaak van het brood, gebruik hiervoor bijvoorbeeld spelt.

Ga naar het overzicht