Meer weten

Kamut

Oorsprong

De precieze oorsprong van Khorasan is onbekend. Het is mogelijk dat dit oeroude graan net zoals andere oergranen ontstaan is in West-Azie. Ook wordt er verteld dat het graan is gevonden in tombes van de piramide in Egypte, vandaar dat de bijnaam King Tut’s wheat (Koning Toet’s graan) is ontstaan. Een andere legende is dat Noah kamut heeft gebruikt op de ark.

Familie

Kamut stamt uit de grassenfamilie, “poaceae”. Tevens is Kamut verre familie van de huidige tarwe, dit doordat Kamut dezelfde voorouders heeft als de huidige tarwe. Kamut staat ook bekend als de oervader van durum.

De bouw van de korrel

Een graankorrel is opgebouwd uit verschillende delen: de wandlagen, het meellichaam en de kiem. De kiem bevat alle voedingsstoffen die de zaadkorrel nodig heeft om uit te groeien tot een plant. Het meellichaam bestaat voornamelijk uit zetmeel en eiwit. Tussen de wandlagen bevindt zich de aleuronlaag die eveneens voedingsstoffen bevat. De bouw van de Kamut plant is hetzelfde als de tarwe plant deze heeft per spriet een aar. Per aar zijn veel korrels aanwezig. Tevens is de graanspriet wel korter dan de tarwe, de korrels zijn kleiner waardoor de aar ook kleiner is.

Eigenschappen / voedingswaarde

Kamut eenheid per 100g

Energie Water Eiwit Koolh. Suikers Vet Cholest. Vezels
kcal KJ g g g g g g g
329 1403 12,9 14,6 60,02 2,19 1,99 0 11,3
Vit A Vit B1 Vit B2 Vit B6 Vit B11 Vit B12 Vit C Vit D
mg mg mg mg mg mg mg mg
0,80 3,94 0,82 1,10 0 0 1 0
Natrium Kalium Calcium Fosfor Ijzer Magnesi. Koper Zink
mg mg mg mg mg mg mg mg
52,7 4145 202 3092 37,7 1337 4,8 30,9

Wat is er mee mogelijk

Kamut is geschikt voor broodbereiding door de aanwezigheid van voldoende gluten. Ook wordt Kamut verwerkt in babyvoeding, ontbijtgranen, energierepen, muesli, pasta’s en mixen voor pannenkoeken en wafels. Zelf kan men er brood, couscous, koekjes, cake, en pasta mee maken.

Ga naar het overzicht