Meer weten

Gierst

Oorsprong

De oorsprong van gierst ligt in India, China en Korea. Hier werd de gierst als eerste verbouwd. Naderhand is de graansoort naar Europa gekomen, rondom de zwarte zee. Ook Afrika behoort tot de gierstverbouwende landen, maar de oudste sporen zijn gevonden in China.

Familie

Gierst behoort net zoals alle andere graansoorten tot de grassenfamilie, poaceae. Gierst behoort tot dezelfde familie als Fonio. Gierst bestaat uit zaad en behoort dus tot een andere tak dan de meer bekende graansoorten. Ook is Sorghum een naast familielid van de gierst.

De bouw van de korrel

Gierstkorrels groeien in pluimen, gierst heeft goudgele, zwarte, witte of rode korrels die lichtzoet smaken. Aan de pluimen zitten veel knopjes waarin de zaadjes zich bevinden. De zaadjes zijn omhuld met een kafje ter bescherming. De korrels zijn zeer klein, waardoor een grote hoeveelheid korrels nodig is om aan een kilogewicht te komen.

Eigenschappen / voedingswaarde

Gierst eenheid per 100g

Energie Water Eiwit Koolh. Suikers Vet Verz. Eov Mov Cholest. Vezels
kcal KJ g g g g g g g g mg g
327 1370 21,3 10,6 60,0 0,0 3,9 0,0 1,0 2,0 0,0 3,2
Vit A Vit B1 Vit B2 Vit B6 Vit B11 Vit B12 Vit C Vit D
mg mg mg mg µg µg mg µg
0,00 0,26 0,14 0,75 30 0,00 0,0 0,0
Natrium Kalium Calcium Fosfor Ijzer Magnesi. Koper Zink
mg mg mg mg mg mg mg mg
3 300 30,0 310,0 9,0 150,00 0,85 1,80

Wat is er mee mogelijk

Doordat gierst glutenvrij is gierst geschikt voor mensen met coeliakie. Het bekendst is couscous en een soort rijst. Ook wordt er net zoals andere graansoorten meel gemaakt van gierst, ook kan popcorn worden bereidt van gierst. Gierst wordt tevens verwerkt tot pap, brij of gebruikt in pannenkoeken en soep. De gemalen gierst kan worden gebruikt voor cake, cupcakes en natuurlijk het brood, dat dan wel gemengd moet worden met een graansoort dat gluten bevat zoals spelt, of het gebruik van een glutenvrije broodmix.

Ga naar het overzicht