Meer weten

Emmer

Oorsprong

De oorsprong van emmer is af te leiden van de gevonden sporen uit de ruines van Yrove, Egypte. Emmer werd op grotere schaal geteeld dan Eenkoorn en nam snel de leidende plaats onder de tarwesoorten. Daarom breidde emmer zich al zeer snel uit van het Midden-Oosten tot Egypte Ethiopië en gebieden nabij het Middellandse zee gebied.

Familie

Emmer is lid van de grassenfamilie, Poaceae. Ook komt emmer voor in het geslacht triticum. Dit maakt dat emmer een tarwesoort is. Emmer is een verre voorvader van durum en kamut en is daarmee ook familie van de huidige tarwe.

De bouw van de korrel

Emmer heeft twee bloempjes per aartje en lange naalden. De graankorrels zijn klein en de opbrengst is laag. Emmer lijkt op het gebied van de opbouw van de plant en de korrels veel op de huidige baktarwe omdat dit verwanten zijn. De samenstelling van de korrel is echter anders dan de huidige tarwe, het glutengehalte is veel lager waardoor emmer niet geschikt is voor broodbereiding.

Eigenschappen / voedingswaarde

Emmer eenheid per 100g

Energie Water Eiwit Koolh. Suikers Vet Cholest. Vezels Natrium
kcal KJ g g g g g mg g mg
320 ? ? 12-14 66 0 0 0 6 30

Wat is er mee mogelijk

Emmer wordt niet geschikt bevonden voor het maken van brood. Echter kan in combinatie met bijvoorbeeld een andere tarwesoort zoals baktarwe of het graan spelt een brood worden gevormd. Doordat emmer een laag glutengehalte heeft is emmer wel uitermate geschikt voor pasta. Ook wordt emmer gebruikt voor koekjes of cake vaak in combinatie met spelt. Emmer wordt bij brood vaak toegevoegd als smaakmaker.

Ga naar het overzicht