Meer weten

Eenkoorn

Oorsprong

Eenkoorn werd al in 7600 B.C. in en rondom Iran, Irak en Syrië verbouwd. Eenkoorn is de eerst gecultiveerde grassoort die werd gekruist met een wilde grassoort waardoor diverse nieuwe graansoorten zijn ontstaan. Tevens zijn ook resten van eenkoorn gevonden bij de Gletsjer-Mummie Ötzi in de Italiaanse Alpen, deze is afkomstig uit de bronstijd en de eenkoorn resten zijn eveneens bewaard door de gletsjer.

Familie

Eenkoorn is lid van de grassenfamilie, Poaceae. Eenkoorn was de eerste graansoort die verbouwd werd op grotere schaal. Echter doordat de opbrengst zeer laag was is eenkoorn gekruist. Hieruit is onder andere emmer ontstaan. Door de kruising van emmer is spelt en de huidige tarwe ontstaan. Eenkoorn is dus de voorouder van vele graansoorten; spelt, emmer, durum en tarwe.

De bouw van de korrel

Eenkoorn heeft de Latijnse naam Triticum monococcum, de naam is afgeleid van de op de aarspil apart zittende graankorrels. De kafjes zijn net zoals bij spelt vergroeid met de korrel. Eenkoorn is een exacte kopie van de spelt aren alleen dan veel kleiner.

Eigenschappen / voedingswaarde

Eenkoorn eenheid per 100g

Energie Water Eiwit Koolh. Suikers Vet Cholest. Vezels
KJ g g g g g g g
1450 ? 18,2 ? 2,67 2,48 ? 8,7
Vit A Vit B1 Vit B2 Vit B3 Vit B6
IU mg mg mg mg
312 0,5 0,45 3,1 0,49
Natrium Kalium Calcium Fosfor Ijzer Magnesi. Koper Zink
mg mg mg mg mg mg mg mg
? 390 ? 415 4,59 ? ? 2,24

Wat is er mee mogelijk

Het zeer oude graan met zeer veel mogelijkheden. Salades, door middel van het koken van de hele graankorrels. Hierin is zeer veel variatie te maken, door middel van groentes, sauzen vegetarisch of met vlees of vis. Ook de mogelijkheden van het bakken met eenkoorn zijn divers. Koekjes variërend van chocolate chip cookies tot hartige koekjes met sesam. Met een juist basisrecept is het mogelijk om andere ingrediënten toe te voegen naar eigen smaak. Pasta’s en pizza zijn ook zeer goed te bereiden met eenkoorn, er bestaan al pasta’s die bereidt zijn op basis van eenkoorn. Tevens zou het ook mogelijk zijn om deze zelf te bereiden. Ook pizza is zelf te bereiden volgens een basisrecept waar gist, water, eenkoorn bloem en wat olijfolie aan te pas komt. Ook brownies, pannenkoeken en taarten behoren tot de opties waarvoor eenkoorn geschikt is. Broodbereiding is ook mogelijk met eenkoorn.

Ga naar het overzicht