Meer weten

Durum

Oorsprong

De oorsprong van de durum wordt afgeleid van de voorouders en de teelt hiervan. De wilde grassoort en de graansoortvoorvader van de Durum zijn ontstaan in het vruchtbare deel van het Midden-Oosten. Durum is hieruit ontstaan dus heeft durum ook zijn oorsprong in het Midden-Oosten.

Familie

Durum is evenals de andere graansoorten lid van de grassenfamilie, Poaceae. Durum is een tarwesoort, dus behoort daarmee tot hetzelfde geslacht als tarwe.

Emmer (oude tarwesoort) is de voorouder van durum en is daarmee ook direct familie van de baktarwe.

De bouw van de korrel

De bouw van de Durum tarwesoort is vrijwel identiek aan de huidige tarwesoort en aan de bouw van zijn voorvader. De bouw van de durum plant heeft per spriet een tarwe- aar. Per tarwe- aar zijn veel tarwekorrels aanwezig. Ook heeft de durum kafjes rondom de korrels. Durum is een harde tarwe dat wil zeggen dat de korrel meer eiwitten bevat dan de andere tarwesoorten.

Eigenschappen / voedingswaarde

Durum meel eenheid per 100g

Energie Water Eiwit Koolh. Suikers Vet Cholest.
kcal KJ g g g g g mg
339 1419 10,9 14 71 0 2,5 0
Vit A Vit B1 Vit B2 Vit B3 Vit B5 Vit B6 Vit B9
mg mg mg mg mg µg µg
0 0,4 0,1 6,7 0,9 0,4 43
Natrium Kalium Calcium Fosfor Ijzer Magnesi. Koper Zink
mg mg mg mg µg µg mg µg
2,0 431,0 34,0 508,0 3,5 144,0 0,6 4,2

Wat is er mee mogelijk

Durum is het bekendst als grondstof voor pasta. In Italië wordt durum gebruikt voor vrijwel alle soorten pasta; lasagne, ravioli, macaroni, spaghetti en Durum wordt ook gebruikt voor pizzabodems te maken.

Doordat Durum een zeer hoog glutengehalte heeft is Durum niet geschikt voor brood te bakken. Tijdens de rijs van het bakken zal het brood scheuren en het brood is zwaar en heeft geen luchtigheid.

Wanneer het endosperm (het binnenste van de graankorrel) wordt vermalen ontstaat er griesmeel. Het griesmeel kan worden gebruikt voor pudding en zelfs voor beignets.

Wanneer griesmeel wordt gemengd met cakebloem kunnen er cakes en cupcakes worden bereidt.

Ga naar het overzicht