De Kers op de Limburgse vlaai, Frank van Eerd op TEDx

10 maart 2017

27 januari was het zo ver: Frank van Eerd gaf een TEDx talk bij TEDx Sittard-Geleen. Normaal worden tedtalks in het Engels gedaan, maar dat is niks voor Frank. Hij doet het gewoon in het Nederlands. Waarom? Frank praat met liefde over onze regio: Limburg. En over het échte eten dat in Limburg geproduceerd wordt. Waaronder: de Limburgse kers. En dat kan alleen in je eigen taal.

“De Limburgse kers heeft zo veel gezondheidsvoordelen”, vertelt hij op TEDx. “Wereldwijd verslaat het powerfood op alle gebieden.” De kers werkt namelijk ontstekingsremmend, ze zorgt voor een betere slaapkwaliteit en ze is goed voor het spierherstel. Dat zijn niet de enige gezondheidsvoordelen die dat kleine Limburgse fruit bevat. Kersenvlaai is dus eigenlijk heel gezond, aldus Frank van Eerd. Maar wel alleen als je echte ingrediënten gebruikt. De kersenboom die Frank in zijn talk gebruikt, komt natuurlijk ook uit de regio: Han Fleuren van Boomkwekerij Fleuren was zo vriendelijk hem de boom te schenken.

Bekijk hier Franks TEDx talk.

Zelf proeven of aan de slag? 
Kom gerust bij ons langs om een stukje van die heerlijke Limburgse kersenvlaai te eten. Wil je na het zien van deze TEDx liever zelf aan de slag? Hieronder hebben we een paar recepten voor je op een rijtje gezet. 

1. De échte kersenvlaai 

Op deze pagina staat ons eigen recept voor kersenvlaai. Natuurlijk met het lokaal betrokken Kollenberger Spelt voor de vlaaibodem. Niet voor niets is deze vlaai de favoriet van Tom Dumoulin. Maar ook van menig ander behoort de traditionele kersenvlaai tot de absolute favorieten. De combinatie van zoet en fris is nu eenmaal niet te weerstaan.

2. Kersen chocolade caketaart 

Ook voor iets minder traditionele Limburgse gerechten kun je van alles met de kers doen. Hier vind je het heerlijke recept voor kersen chocolade caketaart. Wat is nu een lekkerdere combinatie dan kersen en chocolade?

3. Boekweit pannenkoeken met kersen

Je kunt de kersen ook  in je ontbijt of lunch verwerken. Wat dacht je van deze heerlijke boekweit pannenkoeken? In dit recept staat als optie een champignonvulling. Die hoef je natuurlijk niet te gebruiken. In plaats daarvan kun je de pannenkoek ook beleggen met licht verwarmde kersen. Let dan wel op dat je de kersen niet boven de 70 graden Celcius laat komen; dan verdwijnen al die goede gezondheidsvoordelen waar Frank het bij TEDx over had als sneeuw voor de zon.