Het peloton van de bakkerswereld

De Tour de France heb ik dit jaar op de voet gevolgd. Niet alleen omdat wij een aantal renners voorzien van sportproducten, maar vooral omdat ik het fascinerend vind. Via mijn beeldscherm leef ik mee met de fietshelden. Ik zie ze zwoegen. Ploeteren. Ze geven alles wat ze in zich hebben om een mooie Tour te rijden. Daar trainen ze jaren voor. En alhoewel er maar één echte winnaar is, maakt niet dat de andere sporters verliezers zijn. De prestaties die zij hebben geleverd is bijzonder en maar door weinigen te evenaren. En als ik de top tien bekijk van de renners valt me op de verschillen tussen de renners minimaal zijn. Ik neem zelf geen grote uitschieters waar, wat voor mij een bewijs levert dat de wielersport eerlijker en schoner is geworden. De renners presteren (weer) op eigen kracht.

Deze zomer praatte ik in de tuin van Laurens ten Dam na over de Tour. Daar waar hij vorig jaar als 9de eindigde, had Laurens dit jaar te kampen met diverse tegenslagen. En toch ging hij door. Mensen reageren enorm positief op zijn positieve houding en doorzettingsvermogen en dat geeft hem energie. Kan ik als bakker leren van het wielrenners en het peloton? Zijn er overeenkomsten te benoemen en wat kan ik daarmee in mijn werk? De bakkerswereld kan ik kort gezegd opdelen in vier groepen die we ook in de wielerwereld tegen komen:

  1. De kopgroep bestaat uit bakkers die continu bezig zijn met innovatie, overal kansen zien en het beste willen halen uit hun branche. Alhoewel deze zogenaamde kopgroep niet altijd even serieus genomen wordt door de rest van het peloton, is ze onmisbaar;
  2. De tweede groep bakkers kiest ervoor om net iets achter de kopgroep te rijden. Zodra de kopgroep de weg heeft glad gestreken, trekken zij een sprint. Binnen deze groep zijn er bakkers die de kopgroep helpen, maar de meesten gaan voor eigen gewin;
  3. Het peloton wordt in de bakkerswereld gevormd door mensen die graag bereid zijn collega-bakkers te helpen. Ze nemen een afwachtende houding aan en steken liever hun kop niet boven het maaiveld uit.
  4. De laatste groep in het wielerpeloton noemen ze ‘De Bus’. Bij het wielerpeloton heeft deze groep de taak om op tijd binnen te komen om de volgende dag weer iets te kunnen betekenen voor hun kopman. In onze branche werkt dat op eenzelfde manier: deze bakkers zoeken naar samenwerking en willen de dingen die ze doen gewoon goed doen.

Ik heb respect voor iedere bakker in mijn branche. Of hij nou ambachtelijk brood bakt of werkzaam is in de industriële sector. Iedere bakker maakt bewust of onbewust de keuze om een plek in te nemen in het peloton. Zolang we de wedstrijd eerlijk spelen is er geen probleem. Om een echt eerlijke wedstrijd te kunnen spelen moeten we in de bakkerijbranche nog flink werken aan de mate van openheid en transparantie. Zij die vals spelen worden idealiter, net als dat in de Tour gebeurt, op hun handelen aangesproken en in het uiterste geval uitgesloten tot deelname aan de wedstrijd.

Het eerlijk spelen van de wedstrijd zorgt er niet alleen voor dat de onderlinge samenwerking als prettig wordt ervaren. Het zorgt er ook voor dat de consumenten, onze klanten, ons weer gaan vertrouwen en respecteren.