Frank van Eerd benoemd tot Gamechanger in de Food100!

17 oktober 2017

Uit ruim 400 aanmeldingen zijn 50 changemakers ‘jonger dan 30’ en 50 gamechangers ‘ouder dan 30’ geselecteerd die mogen plaatsnemen in de Food100 van Nederland. Food100 is een initiatief van de Food Youth Movement, Food Inspiration Magazine, Agro Food Capital en de Food Hub en beschouwt zichzelf als het voedselnetwerk voor de toekomst. De Food100 koppelt gevestigde leiders aan aanstormend talent. Alle kandidaten zijn door een onafhankelijke vakjury beoordeeld op vier criteria: Innovativiteit, Daadkracht, de 3 P’s (People, Planet, Profit) en Delen.

Frank van Eerd: “Het is een hele eer om als bakker samen met mensen als Dick Veerman (Foodlog), Jonnie Boer (De Librije) en Joris Bijdendijk (RIJKS) onderdeel te mogen uitmaken van de belangrijkste gamechangers en changemakers van de huidige én toekomstige voedingsorganisaties. We zien nog veel kansen liggen om onze toekomst mooi en duurzaam te maken. Duurzaam innoveren is voor ons een continu proces.” Het verduurzamen en innoveren van de voedingsindustrie, vormgegeven door inspirerende samenwerkingen, zijn een van de belangrijkste drijfveren van Van Eerd. Als eigenaar van de Bisschopsmolen in Maastricht doet hij dat door samen met zijn team out-of-the-box na te denken en op zoek te blijven gaan naar duurzame samenwerkingen met andere partijen in de keten. Maar ook met partijen buiten de keten, zoals wetenschappers en voedingsspecialisten worden vernieuwende ideeën ontwikkeld. Frank bewaakt daarbij het goede uit het verleden en maakt de koppeling met de kennis en samenleving van nu. Frank: “Bij de Bisschopsmolen zien we er streng op toe dat er zorgvuldig en respectvol wordt omgegaan met mens, dier en milieu. Alleen zo kunnen we bouwen aan een gezond voedselsysteem voor toekomstige generaties. Daar maken we ons sterk voor!”

 “Het voedselsysteem van nu is niet goed genoeg voor de 21ste eeuw. De epidemie van obesitas, aantasting van biodiversiteit, industrialisering van de landbouw, verminderd dierenwelzijn, voedselanalfabetisme en klimaatopwarming zijn de ongewenste gevolgen van een groeiende wereldbevolking en de noodzaak deze goedkoop te voeden. Deze race to the bottom in food moet gekeerd worden.” (Uit: Food100, http://www.food100.nl/)

 

Over De Bisschopsmolen Frank van Eerd: “Bij ons krijgt brood aandacht. We nemen de tijd. En we nemen alleen met de beste ingrediënten genoegen. We gebruiken bij de Bisschopsmolen alleen maar natuurlijke grondstoffen die we zoveel mogelijk betrekken van lokale telers. Wat lekker is, hoeft namelijk niet van ver te komen. Neemt niet weg dat we – vanuit nieuwsgierigheid – ook aan de slag zijn gegaan met vergeten granen, zoals teff, boekweit, haver en quinoa. Of nieuwe granen zoals Tritordeum. Tarwe laten we links liggen. Daarvan weten we inmiddels dat je er niet van verzadigd raakt en ’t bovendien te weinig voedingsstoffen afgeeft. Van chemische hulpstoffen en onbegrijpelijke e-nummers moeten we al helemaal niets weten. Komt bij ons niet over de drempel, laat staan dat het in onze broden belandt. We kiezen bewust voor eenvoud. Maar dan wel in zo’n mix dat het onweerstaanbaar wordt.