De Bisschopsmolen viert tienjarig bestaan

3 april 2015

De eerste speltbakkerij van Nederland opende precies tien jaar geleden haar deuren aan de Stenenbrug in Maastricht. De bakkerij, die de naam De Bisschopsmolen kreeg, nam er Nederlands oudste werkende watermolen weer in gebruik om haar granen te malen. Ze maakte een bewuste keuze om spelt als basisingrediënt te gebruiken. Een oergraan dat van een bakker vraagt het echte ambacht weer toe te passen en de tijd te nemen.

De Bisschopsmolen is inmiddels niet meer weg te denken uit het Maastrichtse straatbeeld. Ook buiten Maastricht heeft de visie van bakker en eigenaar Frank van Eerd een breed publiek weten te bereiken, waaronder de topsporters zoals de Lotto Jumbo wielerploeg en MVV Maastricht.

Op Paasmaandag, 6 april 2015, viert de Bisschopsmolen haar 10 jarig bestaan. Frank van Eerd: “Pasen is een broodfeest. Met onze vaste gasten (waaronder een aantal topsporters), partners, producenten waar we mee samenwerken, genieten we die dag voor een gezamenlijke paasbrunch.”

Wandeling langs de Jeker
In de middag is de Bisschopsmolen geopend voor het brede publiek. Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur start een gids van VVV Maastricht vanuit de Bisschopsmolen met een stadswandeling door het Jekerkwartier. Door al wandelend de Jeker te volgen komen de gasten van alles te weten over de rijke geschiedenis van de Maastrichtse molens.

De wandeling is voor alle leeftijden. Er wordt een vergoeding gevraagd van € 5,00 per persoon. Hiervoor ontvangen de deelnemers ook een kop koffie of thee met een stuk vlaai. De helft van dit bedrag schenkt de Bisschopsmolen aan de stichting Spieren voor Spieren. Inschrijven voor deze wandeling is vooraf mogelijk via VVV Maastricht (043 – 325 21 21). Mochten er op de dag zelf nog plekken beschikbaar zijn, dan is inschrijven ter plaatse mogelijk.

De winkel is die dag geopend van 10.00 – 17.00 uur, de molen vanaf 12.30 uur.

Achtergrond
Frank van Eerd: “Bij ons krijgt brood aandacht. We nemen de tijd. En we nemen alleen met de beste ingrediënten genoegen. We gebruiken bij de Bisschopsmolen alleen maar natuurlijke grondstoffen die we zoveel mogelijk betrekken van lokale telers. Wat lekker is, hoeft namelijk niet van ver te komen. Neemt niet weg dat we – vanuit nieuwsgierigheid – ook aan de slag zijn gegaan met vergeten granen, zoals teff, boekweit, haver en quinoa. Tarwe laten we links liggen. Daarvan weten we inmiddels dat je er niet van verzadigd raakt en ’t bovendien te weinig voedingsstoffen afgeeft. Van chemische hulpstoffen en onbegrijpelijke e-nummers moeten we al helemaal niets weten. Komt bij ons niet over de drempel, laat staan dat het in onze broden belandt. We kiezen bewust voor eenvoud. Maar dan wel in zo’n mix dat het onweerstaanbaar wordt.

Tien jaar geleden keek de bakkerijbranche met een sceptische blik naar onze keuze om alleen nog maar te werken met spelt en het gebruik van tarwe te vermijden. We merken nu dat mensen steeds bewuster kiezen voor eerlijke en duurzame ingrediënten en dus ook voor spelt. Dit komt onder andere door de toenemende aandacht die in de media aan voeding wordt geschonken.

Na tien jaar durf ik gerust te beweren dat ons gelukt is om te bewijzen dat het loont om transparant te werken en consumenten eerlijk voor te lichten. Dat met spelt en andere oudere graansoorten een heerlijk brood gebakken kan worden. En dat de lekkerste vlaai wordt gemaakt met de allerbeste producten uit Limburg.”