BORA hansgrohe – German Professional Cycling fietst de Vuelta op Kollenberger speltbrood

17 augustus 2017

De Bisschopsmolen is trots op een nieuwe partner in de topsport: BORA hansgrohe – German Professional Cycling! Tijdens La Vuelta 2017, van 19 augustus t/m 10 september, zal de ploeg van o.a. Peter Sagan voor het eerst rijden op Kollenberger speltbrood! Tijdens de Toer van Polen kwam een van onze medewerkers in contact met de chef van BORA hansgrohe, Veronique Lutz. Zij was voor haar renners op zoek naar speltbrood met lauter natuurlijke ingrediënten, iets waar wij ons in gespecialiseerd hebben.

Vijf jaar geleden ontstond de eerste samenwerking met een wielerploeg, namelijk de toenmalige Rabobank wielerploeg, die nu door het leven gaat als Team LottoNL-Jumbo Cycling. Dit allemaal door een tweet van Laurens ten Dam, die aan een volger te kennen gaf dat de Bisschopsmolen zijn vaste bakker was.

Met de overstap van Ten Dam naar het huidige Team Giant-Sunweb was een tweede partnerschap geboren. Maar wat moet een bakker nou met topsporters? Dat is een vraag die in de bakkerij regelmatig te horen is. Het is de wederzijdse inspiratie; passie voor het vak en het delen van kennis dat dit soort samenwerkingen tot kers op de vlaai maakt. De bakkers worden uitgedaagd om out-of-the-box te denken en de ‘regels’ van het bakkersvak los te laten. In de topsport gaat het om de kleinste details die een verschil kunnen maken in de prestatie van de atleet. Ook voeding speelt hierin een essentiële rol, waarbij er een sterke behoefte is aan natuurlijke, voedzame én smaakvolle producten.  Zo worden er innovatieve producten ontwikkelt, die de topsporters ondersteunen in hun prestatie. De kennis die vergaren is uit de topsport, deelt men vervolgens met gasten en vertaalt de bakkerij ook naar producten voor de zorg.

Voedingswaarden bepalen of een product goed is voor een renner of niet, maar gelukkig letten voedingsspecialisten ook op het belang van smaak en variatie . Niemand wordt gelukkig van elke dag hetzelfde eten! Iets kan wel gezond zijn, maar als het niet lekker is laten we het liever staan. Dat geld voor ons en zeker ook voor topsporters. Elke samenwerking is daarin anders en elke ploeg heeft een eigen visie en werkwijze. Waar de ene voedingsspecialist kiest voor broodmixen om on the road zelf brood te bakken, geeft de ander de voorkeur aan bake-off brood. Met elke ploeg zitten we om tafel om te kijken wat de wensen en behoeften binnen de ploeg zijn, zowel vanuit de voedingsspecialist, de chef én uiteraard ook de renners.

BORA hansgrohe heeft gekozen voor een drietal broden, die onderling zeer verschillend zijn. Allen zijn op basis van desem, omdat deze vaak makkelijker verteerbaar zijn in vergelijking tot broden met gist.

Desem Landbrood Tritordeum

Het Desem Landbrood Tritordeum is de jonge benjamin binnen de bakkerij. In samenwerking met professor Fred Brouns (Maastricht University), zijn we als eerste bakkerij in Nederland gestart met het graan Tritordeum. Dit Spaanse graansoort, een kruising tussen Durum en Wilde Gerst, kenmerkt zich door een lichte kleur, vezelrijkheid maar bovenal een opvallend lager gehalte aan onverteerbare gluten. Dit maakt dat het graansoort zich veel makkelijker laat verteren in vergelijking tot het reguliere graan tarwe.

Desem Landbrood Gerst

Dit zeer vezelrijke desembrood, met een combinatie van Spelt en Gerst, is vijf jaar geleden tot stand gekomen in samenwerking met de Gulpener bierbrouwerij. Tijdens het brouwproces ontstaat een reststof van het graan, genaamd bierbostel. Bierborstel is door de vezelrijkheid een geweldige toevoeging om een zo voedzaam mogelijk brood te maken. Daarnaast bevat Gerst het stofje bètaglucaan, dat een positieve invloed heeft op het cholesterolgehalte. Zo heeft ‘afval’ ineens een heel waardevolle functie in een hoogwaardig product!

 Desem Landbrood Quinoa Haver

Het Desem Landbrood Quinoa Haver is de favoriet van Steven Kruijswijk. Een mals, wit desembrood dat snel de juiste energie geeft en de spieren ideaal ondersteund met eiwitrijke quinoa van Nederlandse bodem! Dutch Quinoa Group is onze partner voor duurzame quinoa, want wat goed is hoeft niet van ver te komen.