Vijf bakkers, vijf bekende Maastrichtenaren, één ultieme Maastricht vlaai!

1 maart 2017

De klanken van Fabrizio’s ‘Sjiek is miech dat’ vulden de zaal van het MECC in Maastricht. Daar reed op zijn Vespa de ruimte naar binnen, de enige echte Fabrizio met Cecile Narinx achterop. Dit was het feestelijke startschot van de lancering van een wel héél bijzondere vlaai…

In september werden we benaderd door Maastricht Marketing om deel te nemen aan een ludieke actie om de stad Maastricht te promoten. Onder leiding van Martje Gulickers en fooddesigner Annelies Hermsen werd maandenlang gewerkt om tot een ultiem concept te komen: de Maastricht vlaai. Vijf bekende Maastrichtse bakkers en vijf bekende Maastrichtenaren met ieder hun eigen favoriete vlaaismaak, gebundeld in één ultieme Maastricht vlaai.

De culinaire koppels zijn:

  • De Bisschopsmolen & Tom Dumoulin – Kers op de vlaai
  • Patisserie Peter Lemmens & André Rieu – Kroonsele mèt sjoem
  • Bakkerij Souren & Fabrizio – Appeltje voor de dorst
  • Patisserie Royale & Annemarie Penn – Te Strake – Les Prunes Noires
  • Bakkerij Hermans & Cécile Narinx – Rijstevlaai

Zoveel smaken, zoveel bijzondere verhalen! In december hebben we Tom Dumoulin geïnterviewd over zijn band met de Limburgse vlaai. Zijn favoriete smaak? Dat is de kersenvlaai. Een bijzonder mooi toeval, want de morrelen kers die wij voor onze vlaai gebruiken, heeft een aantal waardevolle gezondheidsvoordelen. Zo dragen de vitaminen en mineralen onder andere bij aan spierherstel, hebben ze een ontstekingsremmende werking en verbeteren ze de slaapkwaliteit. Ideaal natuurlijk voor topsporters! Echter het belangrijkste is en blijft natuurlijk de smaak. Doordat we geen kleurstoffen en onnodig veel suiker toevoegen, blijft de pure smaak van de kers bewaard in onze kersenvlaai.

Tom Dumoulin

“Ik praat geen Limburgs”, vertelt Tom Dumoulin. “Mijn vader praat wel dialect tegen mij, maar ik praat geen dialect terug. Maar wat vlaai betreft ben ik wel écht Limburgs, van kinds af aan al. Mijn vader bakt de vlaai graag zelf. Zijn moeder, mijn oma, heeft zo’n geheim recept, daar deed ze altijd heel geheimzinnig over. Toen zij overleed werd dit doorgegeven aan mijn vader. Hij zegt altijd ‘Iech daon meh get’ (ik doe maar wat), maar dat is natuurlijk helemaal niet zo! Hij is heel precies met zijn ingrediënten.”

De kersenvlaai is, mits er geen onnatuurlijke toevoegingen in zitten en de kersen vers zijn, eigenlijk heel gezond! Dat het ook in het eetpatroon van een topsporter past, bewijzen de renners zelf.

“Ik eet vlaai na de training. Gewoon meteen erna, thuis. Of tijdens de training! Er zitten natuurlijk heel wat suikers in en meteen na de training heb je juist die snelle suikers nodig”, zegt Tom. “Regelmatig tijdens een trainingsrit stoppen we onderweg voor koffie en een stuk vlaai. Heel snel hoor, we zijn zo weer weg. Maximaal een kwartiertje. Maar het echte ideale moment is thuis, direct na een trainingsrit. Als je dan wat hongerig bent en als je zin hebt in iets lekkers…”

Fabrizio Maastricht vlaai

Verzamel de Maastricht vlaai!

Bent u ook nieuwsgierig geworden? Loop dan zelf van bakker naar bakker om uw eigen Maastricht Vlaai te creëren. Een bijzondere manier om de stad te ontdekken en u onder te dompelen in de bourgondische cultuur van het Zuiden. Bij elke bakker kunt u een stuk van de specifieke smaak van het culinaire koppel ophalen, om zo, stuk voor stuk, de volledige vlaai te verzamelen. Zo heeft u niet alleen een lekkere vlaai maar ook een leuke wandeling. Kijk voor meer informatie op de site van VVV Maastricht of mail naar activiteiten@bisschopsmolen.nl.